Afbeelding

Science fiction en fantasy schrijven

Foto: Pexels en Pixabay

Science fiction of fantasy schrijven? Lees deze 5 schrijfboeken!

Schrijf jij het liefst over het leven op andere planeten? Of bedenk je liever een hele wereld vol met magische wezens? Lees dan deze 5 boeken om meer te leren over het schrijven van science fiction en fantasy! 


1. Hoe schrijf je fantasy en science fiction? – Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande

Fantastische literatuur is sterk in opmars – zeker onder jongvolwassenen en avontuurlijk ingestelde lezers. Maar hoe bouw je een eigen, fantastische wereld in woorden? Hoe zorg je ervoor dat je lezer de weg niet kwijtraakt en dat je wezens, talen, technieken en culturen je verhaal niet versluieren? Lindeboom en Van der Zande geven je inzicht in de genres, laten je kennismaken met de grootste valkuilen en geven talloze tips bij het schrijven van fantasy en sciencefiction

2. Wonderbook – Jeff Vandermeer

Helaas zijn er weinig Nederlandstalige onderwerpen over dit schrijfonderwerp, maar bekende Engelstalige auteurs hebben gelukkig niet stilgezeten. Jeff Vandermeer, bekend van de Southern Reach-trilogie, schreef dit handboek voor science fiction en fantasy schrijven door middel van pragmatische tips, geïllustreerd met voorbeelden. Daarnaast vind je essays over de genres van grote namen zoals George R.R. Martin, Lev Grossman, Neil Gaiman, Michael Moorcock en Karen Joy Fowler. Natuurlijk wil het oog ook wat: het boek staat vol met prachtige illustraties waardoor dit boek niet mag ontbreken op je boekenplank! 

3. Get Started in Writing Science Fiction and Fantasy – Adam Roberts

Ben je nog een beginner in het genre? Dan is Get Started in Writing Science Fiction and Fantasy iets voor jou. Het boek geeft informatie en advies over hoe het genre werkt, de dos en don’ts, en het geeft je inspiratie om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Roberts is niet alleen een bekend science fiction schrijver, hij heeft ook les in Creative Writing aan de Universiteit van Londen. Een belangrijke stem in het genre dus!  

4. The Complete Guide to Writing Fantasy – Meerdere auteurs

Schrijf je liever fantasy dan science fiction? Dan is The Compete Guide to Writing Fantasy wellicht jouw volgende aankoop. In twee delen nemen verschillende auteurs je mee door het genre. Onderzoek in het eerste deel de basis van wereldopbouw, geloof, de culinaire keuken, vechtscènes en zo veel meer waarmee jij een fantasy verhaal kan schrijven. In het tweede deel gaan de auteurs dieper in op bijvoorbeeld het gebruik van andere genres in je fantasyverhaal zoals horror en mysterie.  

5. Writing Sci-Fi and Fantasy - San Francisco Writers' Grotto

Zelfs wanneer je weet hoe je fantasy en science fiction moet schrijven, dan moet je nog steeds op ideeën komen. Daarmee kan Writing Sci-Fi and Fantasy helpen! Het boek staat namelijk vol ‘writing prompts’, oftewel korte verhaalideeën die jij meteen in het boekje kan neerpennen. De prompts nemen je mee door de verschillende aspecten van het creëren van je eigen fantasy of science fiction wereld. Mocht je andere prompts interessant vinden: the San Francisco Writers' Grotto heeft ook andere boeken in deze serie die nuttig zijn voor jou als schrijver. Bijvoorbeeld Writing Action, Writing Character, Writing Dialogue en Writing Humor.

Service