Afbeelding

Hoeveel woorden heeft een kinderboek?

Foto: Pexels

Hoeveel woorden heeft een kinderboek?

Je wil een kinderboek schrijven, maar hoeveel woorden heeft een kinderboek eigenlijk? Binnen het kinderboekengenre zijn er grote verschillen in leeftijden, waardoor elk boek weer anders is. Gelukkig zijn er gemiddeldes die je als richtlijn kan gebruiken!


Aantal woorden in een prentenboek

In prentenboeken staan de illustraties centraal en wanneer dit boekje voor een hele jonge doelgroep is, zal het bijna geen woorden bevatten. Voor een prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar kan je al wat zinnen toevoegen. Deze kinderen kunnen nog niet zelf lezen, maar hun ouders lezen al wel voor. Vanaf 6 jaar gaan de kinderen zelf lezen en dan verandert het aantal woorden per boek weer. 

Lees ook: 3 veelgemaakte fouten bij het schrijven van een prentenboek

Aantal woorden in een boek voor vroege lezers

Onder ‘vroege lezer’ vallen kinderen in de leeftijd 6 tot en met 10. Voor deze boeken geldt een gemiddelde van 200-3500 woorden, afhankelijk van de leeftijd. Bij het schrijven van boeken voor de vroege lezer is het handig om rekening te houden met het AVI-niveau.

Lees ook: 5 schrijftips van de beste kinderboekenschrijvers om je inspiratie aan te wakkeren


Wil je meer tips voor het schrijven van kinderboeken? In het komende nummer van Schrijven Magazine geven we veel tips in ons themanummer! Meld je aan voor 17 november 23:59 u. en ontvang dit nummer in de brievenbus!

Ja, graag!


Aantal woorden in een ‘middle grade’ boek

Middle grade is een Amerikaanse term voor boeken voor kinderen tussen de basisschool- en bovenbouwleeftijd in. In Nederland noemen we dit gewoon jeugdboeken, maar het is een ander genre dan kinderboeken en young adult. Voor een middle grade boek houd je tussen de 25.000 en 40.000 woorden aan. 

Lees ook: 5 redenen om moeilijke woorden te gebruiken in een jeugdboek

Aantal woorden in een young adult boek

Young adult is een genre dat wel bekend is in Nederland. Het genre voor jongvolwassenen wint terrein en is voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar (ongeveer). Het genre richt zich dus op een leeftijdscategorie, het maakt niet uit of je daarbinnen romantiek, fantasy of science fiction schrijft. Wil je een young adult boek schrijven? Schrijf dan een boek met 50.000 - 80.000 woorden. 

Lees ook: 3 veelgemaakte fouten bij Young Adult-manuscripten