Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
De Kinderboekenweek is van start gegaan en dat is een mooi moment om bij het genre stil te staan. Het is prachtig om verhalen te schrijven voor kinderen: ze zitten nog vol fantasie en zuigen jouw verhaal op als een spons. Wil je zelf een kinderboek schrijven? Dan heb je de schrijftips van onder andere Annie M.G. Schmidt en Roald Dahl wellicht hard nodig!
Het klinkt tegenstrijdig, het lezen van slechte boeken. Maar, meende Annie M.G. Schmidt, je raakt gedemotiveerd als je alleen het allerbeste van de plank leest. Je wordt nooit zo goed als Annie… Door slechte boeken te lezen, zal je eerder denken: dat kan ik beter!
Meer schrijftips van Annie M.G. Schmidt?
Tijdens het promoten van haar boek Durf te schrijven! zei Carry Slee: “Ik laat me inspireren door verhalen die ik van anderen hoor, of door wat ik lees in de krant of op het journaal zie. Houd dus je oren en ogen open. Zo kom je op onderwerpen die je hart raken, die je bezighouden. Ik las eens in de rubriek Achterwerk van de VPRO Gids over een meisje dat zelfmoord had gepleegd omdat ze gepest werd. Dat vond ik shockerend en dat bleef me bezighouden. Hier moet ik een boek over maken, dacht ik. Zo ontstond in 1996 Spijt!.’’
De Britse auteur van onder andere Mathilda heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen boeken verkocht. Zijn advies over het schrijven van een kinderboek: “Je moet een perfectionist zijn. Dat betekent dat je nooit tevreden moet zijn met wat je hebt geschreven, totdat je het opnieuw en opnieuw herschreven hebt. Maak het zo goed als je maar kan.”
Meer schrijftips lezen van Roald Dahl?
Schrijfster Manon Sikkel deelde in Het Parool 8 gouden tips voor het schrijven van een kinderboek. Een foute gedachtegang die bij veel mensen speelt, is dat je kinderen moet hebben om een kinderboek te schrijven. Je moet er wel één geweest zijn, meent Sikkel. “Terwijl je schrijft leef je in een heerlijke fantasiewereld. Als Alice in Wonderland dwaal je door je gedachten en daar kom je dingen tegen die je verrassen en verbazen. Zie het schrijven als spelen met een poppenhuis of met Playmobil. Het zijn poppetjes en jij brengt ze tot leven.”
Alle tips gratis lezen? Dat kan op Sikkels eigen website!
“Gebruik je eigen interesses, gevoelens, overtuigingen, vrienden, familie of zelfs je huisdieren voor inspiratie. Alle goede verhalen bevatten universele elementen die los staan van een bepaalde taal of cultuur. Gevoelens van eenzaamheid, verbinding, angst en geluk, kennen we allemaal. Je weet dus al hoe je een herkenbaar en meeslepend verhaal moet schrijven, want je leeft er zelf één.”
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!