Start » Nieuws » De 8 schrijfregels van J.K. Rowling

De 8 schrijfregels van J.K. Rowling

7 November 2017

De 8 schrijfregels van J.K. RowlingJ.K. Rowling is het levende bewijs dat uitgevers het niet altijd bij het rechte eind hebben. Ze is veel afgewezen voordat ze serieus genomen werd. Daardoor heeft ze de schrijf- en uitgeefwereld vanbinnen en vanbuiten leren kennen. Haar 8 grootste schrijfwijsheden hebben wij voor je verzameld.

1. Bescherm je schrijftijd

Wees genadeloos als het gaat om tijd nemen voor het schrijven. Ook Rowling moet nog regelmatig vechten om tijd voor het schrijven te maken, ondanks dat het al jaren haar werk is. Wat je andere verplichtingen ook zijn, baken je tijd duidelijk af om te schrijven.

2. Schrijven is je werk

Schrijven is jouw werk. Creatief werk, maar nog steeds werk. Het is datgene waar jij brood mee op de plank wilt brengen. Niemand heeft altijd zin om te werken en dat is natuurlijk niet anders voor jou. Wil je echt een schrijver zijn? Dan moet je ook jezelf aanzetten tot schrijven als je geen zin hebt.

3. Accepteer je identiteit als schrijver

Een belangrijke ontwikkeling voor Rowling was het stoppen met doen alsof ze iets anders was dan een schrijver. Natuurlijk heb je ook andere verantwoordelijkheden en kun je er best een baantje naast hebben, maar op de allereerste plek ben jij schrijver. Accepteer dat, vecht ervoor en je zult er versteld van staan waar dit vertrouwen jou kan brengen.

4. Schrijf wat je kent

Gebruik je eigen interesses, gevoelens, overtuigingen, vrienden, familie of zelfs je huisdieren voor inspiratie. Alle goede verhalen bevatten universele elementen die los staan van een bepaalde taal of cultuur. Gevoelens van eenzaamheid, verbinding, angst en geluk, kennen we allemaal. Je weet dus al hoe je een herkenbaar en meeslepend verhaal moet schrijven, want je leeft er zelf één.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


5. Lees, lees en lees

Rowling adviseert kinderen die haar om tips vragen altijd om zoveel mogelijk te lezen. Jane Austen gaf dit advies trouwens ook. Het lezen zal je woordenschat vergroten en je schrijfvaardigheid uitbreiden. Lees je meer, dan schrijf je beter. Het is net als noten leren op een instrument. Hoe meer je leert, des te beter je ermee kunt spelen.

6. Omgaan met kritiek

Het is een van de rottigste feiten van het uitgeven: je gaat afgewezen worden. En als je boek dan eindelijk op de markt is, zul je slechte recensies krijgen. Laat je niet uit het veld slaan. Ga, juist als je afgewezen wordt, weer schrijven en neem je al die gevoelens mee om je werk naar een hoger niveau te tillen.

7. Je bent wat je schrijft

Jouw overtuigingen, ervaringen en gevoelens helpen je om je schrijven te vormen. Maar het werkt ook andersom. Jouw schrijven verheldert, corrigeert en onthult vaak jouw overtuigingen, ervaringen en gevoelens. Er zijn zoveel dingen waarvan alleen jouw onderbewuste op de hoogte is en dat vloeit allemaal door in jouw spreekwoordelijke pen. Je zal tijdens het schrijven dingen ontdekken over jezelf. Omarm en gebruik het.

8. Maak van falen je kracht

Je zult heel veel schrijven voor je eindelijk iets op papier hebt waar je enthousiast over bent. Dat is normaal. Je hebt zelfs de garantie dat je een heleboel rommel gaat schrijven. Soms na jaren en miljoenen woorden komt er eindelijk dat pareltje uit je pen rollen. Accepteer dat het tijd kost en falen erbij hoort. Heb je weer duizenden woorden in één klik verwijderd? Prima. Tijd om nog wat meer te schrijven.

Bron: The Write Practice

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 9 inspirerende schrijfquotes van J.K. Rowling
- J.K. Rowling heeft meer dan zeven Galbraiths op de planning
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!