Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
In het kader van de Annie M.G. Schmidt Week van 15 t/m 25 mei 2019 duiken we in haar taal, leven en werken op zoek naar het geheim van haar schrijfsucces. In deze week wordt haar nagedachtenis gevierd in de dagen rondom haar verjaardag op 20 mei. Welke schrijftips kunnen we uit haar briljante werken en interviews halen?
Annie M.G. Schmidt stond bekend om haar ongeremde ironie. Dit is terug te zien in haar werken, maar ook zeker in haar interviews. Je zou denken dat ze als kinderboekenschrijfster gek was op kinderen, maar toen dat eens gevraagd werd in een interview antwoordde ze: ‘Helemaal niet, nee. Maar ik schop ze niet als ik ze tegenkom. Het is gewoon het kind in jezelf dat naar boven komt’. Tegelijkertijd had ze ook een hekel aan volwassenen. Ze schreef dan ook voor ‘kinderen vanaf 5 tot 105 jaar’. Voor kinderboekenschrijvers is dit waarschijnlijk een goede manier om een succesvol kinderboek te schrijven: schrijf het niet voor kinderen, maar voor het kind in jezelf.
Ik lig al in bed,
maar de zon is nog op
en de merel is zó hard aan ’t fluiten!
Ik lig al in bed
met de beer en de pop
en verder is iedereen buiten.
De radio speelt
in de kamer benee
of is het hiernaast bij de bakker?
Nou hoor ik een kraan.
O, ze zetten weer thee
en ik ben nog zo vreselijk wakker.
Ik lig al in bed
en ik mag er niet uit,
want de klok heeft al zeven geslagen.
Ik wil een stuk koek
en een halve beschuit,
maar ik durf er niet meer om te vragen.
Ik lig al in bed
en ik speel met mijn teen
en de zon is nog altijd aan ’t schijnen.
En ik vind het gemeen
dat ik nou alleen
in mijn bed lig, met dichte gordijnen.
Annie M.G. Schmidt maakte daarnaast ook veel gebruik van haar eigen (volwassen) levenservaringen in haar werken. Zo stelde zij in een interview met Ischa Meijer: ‘Je wilt werk afleveren dat leeft. De neerslag van wat je beleefd hebt, dat komt in je werk. Het zijn levende momenten.’ Het is misschien wel deze schrijfstijl die haar ver heeft gebracht in de schrijfwereld.
Een tip die misschien tegenstrijdig lijkt, is het lezen van slechte boeken. Schmidt stelde dat als je alleen maar het allerbeste van de plank leest, je gedemotiveerd kan raken om te schrijven. Je gaat immers denken dat je zelf nooit zo goed zal kunnen schrijven. Wanneer je dan slechte boeken gaat lezen, zal je eerder denken: dat kan ik beter. Een goede manier om je motivatie op peil te houden!
En last but not least: geef vooral niet op! Annie Schmidt is pas rond haar 35e levensjaar begonnen met schrijven, maar eenmaal begonnen, was ze niet meer te stoppen. Zo vertelde ze in een interview dat ze ook tijdens moeilijke perioden in haar leven, bijvoorbeeld toen haar vader op sterven lag, doorgegaan is met schrijven. ‘The show must go on’, zei ze en ze vergeleek haar werk met het werk van een acteur: ‘Ook acteurs gaan het podium op wanneer zij slecht nieuws hebben gehad’. Elke schrijver heeft wel eens last van moeilijke perioden, waarin je geen pen op papier krijgt. Volgens Annie moet je juíst dan doorgaan met schrijven.
Door: Anouk van Engelenhoven
Bronnen: Youtube(1);Youtube (2); LinkedIn; Snotneusjes; Annie-mg.com; Nemokennislink
Beeld: Pixabay
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.