Afbeelding
Pexels
Pexels
Wil jij een blog schrijven? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 9 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek hoe je een goed idee herkent, hoe je een blogpost schrijft, hoe je jouw blog promoot & nog veel meer!
Een blog starten begint bij het begin: je onderwerpkeuze. Het is voor de hand liggend om een onderwerp te zoeken waar je A) veel vanaf weet of B) meer over wil weten. Natuurlijk is het ook slim om te bekijken of je veel concurrentie gaat hebben op jouw specifieke onderwerp. Concurrentie is niet per se een reden om je onderwerp te laten varen, maar je moet er wel rekening mee houden. Daarnaast moet je jezelf vragen: valt er genoeg te schrijven over dit onderwerp of moet ik het breder trekken?
Lynn Claerhout meent dat alle schrijvers ook moeten bloggen: je hebt contact met je lezers en je bouwt een portfolio op. Ook als je geen website wil maken over je schrijfsel, maar een blog wil starten over pasta, heb je voordelen. Wie weet krijg je binnen de kortste keren verschillende pasta’s opgestuurd om uit te proberen of word je gevraagd een review te schrijven van een Italiaans restaurant.
Probeer altijd een persoonlijke insteek te vinden. Geef je bijvoorbeeld tips om een boek te schrijven? Doe dat dan op basis van dingen waar jij tijdens het schrijfproces tegenaan liep. Of wil je het graag hebben over solliciteren? Neem dan jouw frustraties of successen als uitgangspunt.
Je kunt een blogartikel levendiger maken door beeldend te schrijven. Daarvoor kunnen voorbeelden of anekdotes soms goed van pas komen. Je kunt bijvoorbeeld één voorbeeld uitwerken in je hele artikel of je kunt een opsomming van een aantal voorbeelden geven. Zo zorg je ervoor dat je lezers zich een concrete voorstelling kunnen maken bij wat jij beschrijft. Ook een vergelijking of een metafoor is een goede optie om je tekst te verlevendigen.
Het leuke aan een blog is dat je lezers vanuit alle hoeken van het land of zelfs van de wereld kunt trekken. Juist omdat je voor een publiek van lezers schrijft, is het goed om lezers bij een artikel te betrekken. Spreek je lezer bijvoorbeeld aan met ‘je’ en ‘jij’ in de tekst zelf of in de inleiding. Of eindig met een vraag om reacties van lezers onder je artikel uit te lokken. Maak ook duidelijk wat de lezer aan jouw artikel heeft. Dan verleid je hem om te blijven lezen.
Search engine optimalisation is de manier om je blog omhoog te laten komen in Google. Maar waar je vroeger het beste je tekst vol kon proppen met keywords, gaat het Google tegenwoordig om een goede tekst. Als je zorgt dat de inhoud van je tekst goed is, de lezer het afleest en zelfs doorklikt, ben je al een heel eind. Voeg daar nog wat kleine trucs aan toe en je hebt een blogpost die hoog in de zoekresultaten zal verschijnen.
Regelmaat in je blog is enorm belangrijk. Niet alleen is het goed voor je SEO, je lezers weten wat ze kunnen verwachten. Als jij elke dag een bericht post om 9 uur in de ochtend, is dat voor een lezer een reden om je website te bezoeken later op de dag. Maar, hè? Er is geen nieuw artikel! Met een goede planning en vooruitwerken, voorkom je dit.
Die geweldige planning van jou komt ook van pas met de promotie van je blog. Jij gaat namelijk sociale media omarmen. Dit wordt de plek waar jij je artikelen gaat delen. Ook voor sociale media geldt: regelmaat is de sleutel. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere manieren om je blog te promoten!
Terwijl je bezig bent met je blogavontuur, zal je ongetwijfeld tegen problemen aanlopen. Je bezoekersaantallen groeien niet, niemand reageert op je Facebookbericht en je moet uit eigen zak je promotie betalen. Allemaal dingen waardoor je een gebrek krijgt aan motivatie. Gelukkig kan je er wat aan doen. Bloggers Koen Uffing en Anne Rozekrans zetten de oplossingen voor al deze problemen uiteen. De kern van het verhaal? Niet opgeven, maar door schrijven!
Meer weten over bloggen? Lees de artikelen hieronder!