Afbeelding
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Het opstarten van een blog is een tijdrovend proces. Je moet investeren in een origineel idee, een eigen huisstijl, en de promotie van je artikelen. En zelfs nadat je dat allemaal hebt gedaan, zijn je zorgen nog niet voorbij. Zo kun je te maken krijgen met een gebrek aan geld, een gebrek aan lezers, en een gebrek aan motivatie. Hoe ga je met deze drie problemen om?
Als blogger zul je vroeg of laat geld nodig hebben. Of het nou gaat om het bouwen van je website, het opzetten van een marketingplan, of het betalen van je hostingkosten: het kost allemaal centjes. Maar hoe schraap je de benodigde middelen bijeen?
Een interessante manier om geld op te halen, is het starten van een crowdfunding-campagne. Crowdfunding is een manier om een project in het openbaar te financieren, zonder inmenging van een bank. Ondernemers regelen zelf het contact met hun investeerders. Normaal gesproken vindt dit contact plaats via openbare projectpagina’s op crowdfunding-websites zoals Kickstarter of Fig, waarbij ondernemers hun projecten zo overtuigend mogelijk proberen te pitchen. Bezoekers kunnen vervolgens beslissen om wel of niet te doneren aan het project.
Voor bloggers is crowdfunden een goede optie. Het beginnen van een campagne is relatief laagdrempelig en een mooie kans om je site in het zonnetje te zetten. Vertrouw op je netwerk voor het binnenhalen van donaties. Dit hoeft geen belemmering te zijn: een kleinschalig project als een blog is uitermate geschikt om geld voor op te halen binnen je eigen netwerk.
Niks is zo frustrerend voor een beginnende blogger als een gebrek aan lezers. Ondanks het actieve gebruik van social media, gaat de bezoekersteller moeizaam omhoog. Het is echter moeilijk om hier iets aan te doen. Omdat je aan het begin van je blog-avontuur nog over weinig middelen beschikt, zul je creatief moeten zijn. Dit betekent dat je zo efficiënt mogelijk te werk moet gaan.
Het is handig om naar de overlap binnen je eigen ambities te zoeken. Bijvoorbeeld: als je ervoor hebt gekozen om te crowdfunden is het werven van donateurs vergelijkbaar met het werven van lezers voor je blog. Doe hier je voordeel mee. Grijp de noodzaak om wervende teksten te schrijven aan als kans om bezoekers naar jouw blog te lokken.
Vertel dus niet alleen maar over de details van je financieringsplan, maar ga ook in op de artikelen die je al geschreven hebt. Overtuig je donateurs niet alleen van de haalbaarheid van je project, maar ook van de kracht van je content. Sla twee vliegen in een klap!
Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven. In het begin zal dit niet zo moeilijk zijn. Het bedenken van een blog is leuk, en als je het goede concept hebt gekozen, loop je over van de ideeën. Maar naarmate je langer aan de slag bent, zal je motivatie langzaam maar zeker afnemen. Typische oorzaken hiervan zijn een gebrek aan erkenning (“waar doe ik het eigenlijk voor?”) of een gevoel van monotonie (“ik doe elke keer hetzelfde”). In het ergste geval kunnen deze problemen ervoor zorgen dat je stopt met bloggen.
Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen. Motivatiegebrek kan namelijk bestreden worden. Het periodisch stellen van nieuwe doelen is hierbij cruciaal. Probeer op momenten dat de rek uit je project lijkt te zijn verdwenen, te bedenken welke initiatieven jouw interesse kunnen doen terugkeren. Misschien is het een goed idee om na te denken over een nieuwe lay-out van je blog, of wellicht ben je toe aan een heroverweging van je social-mediastrategie. Ook het opstarten van een crowdfunding-campagne kan worden gebruikt om je blog een boost te geven.
Blijf echter wel met beide benen op de grond staan. Het stellen van doelen waarvan je de uitkomst niet in eigen hand hebt - zoals het binnenhalen van bepaald aantal bezoekers per maand - kan namelijk leiden tot frustratie. Denk dus goed na over wat je wil en kán bereiken.
Door waakzaam te blijven voor motivatiegebrek, efficiënt te werken, en de juiste doelen te stellen kun je je blog een slimme boost geven. Wees creatief, en ga actief op zoek naar nieuwe paden om te bewandelen. Wacht dus niet af tot je blog een boost krijgt. Doe dit vooral zelf.
Koen Uffing en Anne Rozekrans zijn voormalige stagiairs bij IsGeschiedenis. Zij zijn op dit moment aan het crowdfunden op Voordekunst voor hun eigen blog: Pinkerness. Zij kunnen worden gevolgd op Instagram (@pinkerness).
Zoals je hebt kunnen opmaken uit het bovenstaande, is dit een spannende periode voor ons. Om de verdere ontwikkeling van onze blog te financieren, zijn wij begonnen met een crowdfunding-campagne. Wij zouden jouw steun daarbij goed kunnen gebruiken.
Wat deden jullie ook alweer op je blog?
Pinkerness vervaagt de grens tussen heden en verleden. Onze artikelen onderstrepen de invloed van oude epossen op nieuwe verhalen, en maken de historische wortels van moderne films als Thor: Ragnarok en Hercules zichtbaar voor een breed publiek.
Waarom zijn jullie aan het crowdfunden?
Wij zijn aan het crowdfunden om een origineel ontwerp voor onze website te implementeren. Hiervoor moeten wij een ontwikkelaar inhuren.
Waar vind ik meer informatie over jullie project?
Onze campagne is te vinden op voordekunst.nl. Verdere details vind je daar.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!