Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dus je hebt het idee van je blog gekozen? Gefeliciteerd! Je kunt nu aan de slag met je eerste artikel. Maar hoe begin je aan zo’n intimiderende klus? Waar moet je starten, en hoe kom je van dat frustrerende blanco vel af? Het antwoord op deze vragen is verrassend simpel: door te beginnen met schrijven.
Ieder artikel begint met een eerste zin. Dat klinkt misschien als een open deur, maar het is belangrijk om de start van je schrijfproces terug te brengen naar deze simpele waarheid.
Van te voren is het nog niet mogelijk om te weten hoe je stuk er uit zal zien. In plaats van te peinzen over de details, is het een beter idee om zo snel mogelijk een zin op papier te zetten die jou aanspoort om verder te schrijven. Deze zin hoeft niet per se in je uiteindelijke versie terecht te komen - hij dient enkel als hulpmiddel om je schrijfproces op gang te brengen.
Desalniettemin is het natuurlijk mooi meegenomen als je eerste zin gelijk “staat”. Het is daarom verstandig om direct met de spreekwoordelijke vuist op tafel te slaan. Dat wil zeggen: maak die cruciale eerste regel zo spannend mogelijk. Grijp je lezers onmiddellijk bij hun kladden!
Hoe ziet zo’n goede eerste zin er dan uit? In het geval van een denkbeeldige pastablog, zou je kunnen kiezen voor: “wat is lekkerder dan het binnenslurpen van spaghetti?”. Deze zin boeit, omdat hij een dagelijkse handeling omzet in een spetterende sensatie. Daarnaast creëert deze regel een beeld. De bezoekers van je blog zullen je stuk daarom niet snel links laten liggen.
Maar ook voor jou als schrijver biedt deze zin aanknopingspunten. Zo kun je, met deze regel in de hand, meerdere kanten uitgaan. In het vervolg van je eerste alinea kun je ingaan op de smeuïge details van de “pasta-ervaring”, waarna je in je artikel stapsgewijs uitlegt hoe koks deze sensatie mogelijk maken. Of je kan ervoor kiezen om het eten van pasta in verschillende culturele contexten te plaatsen, door in te gaan op hoe Italianen en Nederlanders op verschillende manieren hun spaghetti eten. Met andere woorden: de eerste klap (of zin) is een daalder waard. Gebruik het begin van je artikel dus als inspiratiebron!
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gebruik te maken van een schrijfplan. In zo’n plan schrijf je kort op wat je allemaal wilt gaan zeggen. In tegenstelling tot de losse pols-aanpak van de vorige alinea, dwingt een schrijfplan je ertoe om je artikel uit te schetsen. In sommige gevallen kan dit wenselijk zijn. Zoals bij de voorbereiding van complexere stukken, of als je het simpelweg moeilijk vindt om te beginnen met schrijven zonder een uitgedachte opzet.
Desalniettemin hoeft een schrijfplan niet bijzonder gedetailleerd te zijn. Een simpele opsomming van bulletpoints voldoet. Net als bij het schrijfproces dat voortvloeit uit de eerste zin die je op papier zet, is het niet per definitie noodzakelijk om alle details van tevoren vast te leggen.
Zodra je de moeilijke eerste stap hebt gezet door middel van een goede eerste zin of een doeltreffend schrijfplan, zal de rest van je artikel snel volgen. Als je het juiste idee voor je blog hebt gekozen, is inspiratie namelijk geen enkel probleem. Als doelstelling geldt: maak je lezers net zo enthousiast als jij al bent. Als dat lukt, zullen bezoekers hoogstwaarschijnlijk meer artikelen gaan lezen.
Maar voordat je lezers zo ver zijn, moeten ze natuurlijk wel weten dat jouw blog bestaat. Hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover vertellen we je volgende keer meer!
Koen Uffing en Anne Rozekrans zijn voormalige stagiairs bij Virtumedia. Zij gebruiken de kennis die zij hebben opgedaan op de webredactie bij het ontwikkelen van een eigen blog: Pinkerness.
In deze serie van artikelen delen zij hun tips en ervaringen voor het starten van je eigen blog.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.