Afbeelding
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Het schrijven van een blog begint met een idee. Een idee waar je zelf enthousiast van wordt, een onderwerp waarmee je zelf aan de slag wilt gaan, en waarover je graag zou willen schrijven. Het thema van je blog moet goed genoeg zijn om grote hoeveelheden tijd aan te besteden, want een website is zeker niet in een maand opgestart. Wat komt hierbij kijken?
Er zijn geen harde regels over waar een blog over moet gaan. Het idee waarmee je aan de slag gaat, kan betrekking hebben op alles wat je maar kunt bedenken. Wil je schrijven over het koken van spaghetti? De uitdagingen van het tuinieren? Of de complexe problematiek van de legitimiteit van superhelden? Het kan allemaal! Niet alle ideeën zijn even geschikt. Er zijn vuistregels die je kunt gebruiken bij het afbakenen van je onderwerp.
Een van de belangrijkste uitgangspunten is de onmiddellijke herkenbaarheid van je artikelen. Dit kan door middel van een originele onderwerpkeuze, maar ook de toepassing van een herkenbare schrijfstijl of tekstopmaak. Maar hoe je het ook aanpakt: het blijft van belang dat een lezer jouw stukken niet kan verwarren met de content van een andere publicatie.
Een ander speerpunt voor je blog, is flexibiliteit. Als ieder artikel over hetzelfde onderwerp gaat, zullen lezers snel afhaken. Zorg er dus voor dat jouw onderwerp genoeg ruimte heeft voor verschillende invalshoeken, zodat je niet in herhaling valt. Hanteer desalniettemin een zekere mate van consistentie in de keuze van je artikelen. Varieer genoeg om iedere blogpost als nieuw te laten voelen, zonder de identiteit van je website uit het oog te verliezen.
Een derde belangrijk element, is de bruikbaarheid van je thema. Lezers moeten iets kunnen hebben aan jouw artikelen. Dit kan van alles betekenen: misschien hebben bezoekers van jouw website geleerd om beter spaghetti te koken, of wellicht hebben ze dankzij jouw stukken een nieuwe kijk op Disneyfilms ontwikkeld. Hoe dan ook is het van belang dat lezers iets concreets “hebben” aan jouw content, en dat je niet verzandt in lege abstracties die weinig tot niets te maken hebben met de dagelijkse realiteit van je publiek.
Hoe ziet een goed idee er dan in de praktijk uit? Laten we het voorbeeld van de blog over spaghetti er nog eens bij nemen. Een spaghettiblog is makkelijk te herkennen: het onderwerp is helder en specifiek genoeg om zich te kunnen onderscheiden van andere, bredere kookblogs. Binnen het thema van spaghetti is ook meer dan genoeg variatie mogelijk: er kan geschreven worden over de bereiding van spaghetti carbonara, spaghetti bolognese, of een vegetarische variant. Er is zelfs ruimte voor een exotische beeldrubriek als “pasta porn” op je Instagramaccount!
En tot slot zijn je artikelen direct bruikbaar voor je lezers. Er moet immers iedere avond gekookt worden. Als lezers behoefte hebben aan originele spaghettirecepten, kunnen ze zonder enige twijfel bij jouw blog terecht om aan hun trekken te komen.
Een blog begint met een goed idee. Samenvattend: je onderwerp moet herkenbaar, flexibel en bruikbaar zijn. Je moet je kunnen onderscheiden van andere content op het world wide web, zodat lezers altijd weten waar je stuk vandaan komt. Je idee moet ruimte bieden voor variatie, zonder de identiteit van je blog uit het oog te verliezen. En je artikelen moeten niet ten onder gaan aan zweverige abstracties waar je publiek in de praktijk niets aan heeft.
Met deze drie vuistregels kun je aan de slag in de zoektocht naar een mooi thema voor je blog. Maar nadat je je onderwerp eenmaal gekozen hebt, sta je natuurlijk te trappelen om te beginnen aan je eerste echte artikel. Hoe pak je deze spannende klus aan? Hoe zorg je ervoor dat je publiek met veel plezier je content leest?
Wij vertellen je binnenkort meer!
Koen Uffing en Anne Rozekrans zijn voormalige stagiairs bij IsGeschiedenis. Zij gebruiken de kennis die zij hebben opgedaan op de webredactie bij het ontwikkelen van een eigen blog: Pinkerness.
In deze serie van artikelen delen zij hun tips en ervaringen voor het starten van je eigen blog.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!