Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Bloggen: 7 tips om bezoekers te trekken
Een blog is een populaire manier om je kennis, ideeën en inzichten uit te dragen aan een groot publiek - dat wil zeggen: als je dat grote publiek weet te bereiken.
Hoe bereik je een groot publiek?
Uiteraard publiceer je je tekst in verzorgde taal. Correcte spelling is te leren, evenals de opbouw van een blog. Maar al schrijf je perfect volgens alle regels, dan wil dat nog niet zeggen dat je een groot publiek bereikt. Daar is meer voor nodig.
Onderstaande zeven stappen geven een opbouw tot meer bezoekers aan je blog.
Stap 1: doelgroep of doel?
Voor een doelgroep heb je een doel nodig; dat klinkt logisch, maar het spreekt niet vanzelf dat je met het benoemen van een doelgroep ook meteen weet of deze geïnteresseerd is in wat jij meedelen wilt.
Beter is het om eerst je doel te bepalen (waarover wil je precies bloggen, wat is je thematiek) om vervolgens op zoek te gaan naar mensen die erin geïnteresseerd zijn. Zo blijf je dichter bij jezelf, kom je meer naturel bij je doelgroep en blijft je blog langer leven dan wanneer je een doelgroep zoekt enkel om het hebben van een doelgroep.
Stap 2: Heb het lef om anders te zijn
Doe onderzoek naar wat er al geschreven is over je thematiek. Probeer je hiervan te onderscheiden. Dit kan alleen wanneer je het lef hebt om op je eigen manier, in je eigen bewoordingen en met je eigen beelden te bloggen. Algemene informatie kan iedereen vinden. Voor peper en zout moeten de mensen bij jou zijn.
Stap 3: Geef jezelf groeikansen
Schrijf een aantal blogs van te voren. Deze stamblogs zijn de basis waaruit je vervolgblogs vanzelf groeien, zoals wortels en loten aan een wilg aan de waterkant. Dit gebeurt alleen wanneer je werkelijk betrokken bent bij je thematiek.
Stap 4: Laat je blog vinden via goede zoektermen
Hier is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Google wil context en zoekt daarom op omschrijvingen, niet op zoekwoorden. Geef je blog dus titels mee als Hoe maak je … Wat te doen bij … en ga hierbij uit van je doelgroep. Stel dat je een knutselblog hebt, dan mag je veronderstellen dat niemand zal googelen op Jan Karrekiet in het riet, maar wel op Hoe maak ik een pop van wilgentenen?
Stap 5: Illustreer je blog
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden; dit geldt ook voor je blog. Ondersteun hem met beeld. Bijkomend voordeel is dat Google scant op onderschriften. Een dubbele kans dus om gevonden te worden.
Stap 6: Meten = weten
Zonder budget kun je via diverse kanalen gratis een blog onderhouden, maar de statistieken zijn er niet zo scherp als bij een betaalde dienst. Voor het meten van je bezoekersaantallen, de internetplaats waar je bezoekers vandaan komen (dit is: waar ze te vinden zijn, bijvoorbeeld op Facebook) en hun gedrag is het cruciaal om er een goed overzicht van te hebben. Dan weet je immers of je je doelgroep bereikt, en daarmee je doel.
Stap 7: Doe je voordeel met ‘gefundenes Fressen’
Soms trek je met je zoekterm doelgroepen aan die je niet beoogt. Ikzelf krijg nogal bezoekers op de site die googelen op (slaap)verhalen voor volwassenen omdat ik er één verhaal voor volwassenen op gepubliceerd heb.
Wanneer je dus weet via welke zoekterm mensen jouw tekst vinden - en je het niet erg vindt om van thematiek te veranderen - kun je de inhoud aanpassen op de zoektermen; dan ben je er zeker van dat je veel en vaak gevonden wordt.
Door: Thérèse Major
Geïnspireerd door dit artikel, maar geen idee hoe je een blog moet starten? Lees dan onze do's en don'ts van een blog. In Schrijven Magazine nummer 6 van 2014 gaan we uitgebreid in op het gebruiken van een blog als opstapje voor jouw roman. Geïnteresseerd? Bekijk hier de voordelen van een abonnement op Schrijven Magazine.
Gerelateerd
Dossier
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.