Afbeelding

Do’s van een blog.

Beeld Shutterstock

Do’s en don’ts van een blog

Dit jaar ga je het doen: een blog starten. Maar hoe? Met onze schrijftips maak je een vliegende start en leer je de motivatie voor jouw blog te behouden.

Doen

Een onderwerp kiezen

Een blog staat of valt met het onderwerp. Stel zo specifiek mogelijk jouw doelgroep vast (bijvoorbeeld: Nederlandstalige lezers van thrillers) en bepaal vervolgens het thema van je blog. 'Thrillers' is namelijk te breed, dus ga de diepte in:

  • Do’s van een blog.schrijven over thrillers (met tips?)
  • lezen van thrillers (met recensies?)
  • mijn leven als thriller (inclusief spanningselementen?)
  • enzovoorts...

Door vast te stellen welke onderwerpen er onder de paraplu van jouw thema vallen, geef je de bezoeker niet alleen een duidelijk houvast, maar kun je jouw inspiratiebron een focus geven voor blogposts.

Over eigen ervaringen schrijven

Schrijven over een onderwerp waar je zelf nooit mee in aanraking bent geweest, kan al snel op een achtergrondartikel gaan lijken. Maar dat is niet waar ik - de lezer - behoefte aan heb als ik een blog lees. Jouw blog moet zich onderscheiden door toon: de unieke stem van de persoon achter de schermen. Als je mij daarmee weet te interesseren, kun je zelfs van het saaiste onderwerp een plezierige leeservaring maken.

Bekijk het zo: met de inhoud van jouw blog trek je bezoekers, met jouw stem behoud je ze.

Verwijzingen maken

Maak in iedere blogpost gebruik van hyperlinks. Zo bied je aanvullende informatie op het onderwerp dat je aansnijdt - waardoor bezoekers jou gaan zien als een waardevolle bron van informatie - en maak je jouw blog bovendien beter vindbaar voor zoekmachines zoals Google.

Verwijs dus naar andere sites met nuttige informatie en vooral naar eerdere berichten op jouw blog. Maar pas op: een teveel aan links wordt door zoekmachines als spam gezien, dus doe het met mate.

Op bezoekers reageren

Hoe meer bezoekers je genereert, hoe meer reacties je krijgt. Antwoord vooral in het begin veel op reacties, al is het maar om de bezoekers te bedanken. De kans is namelijk groot dat een bezoeker jou gaat volgen als hij/zij zich gewaardeerd voelt. Krijg je eenmal veel reacties, reageer dan niet op ieder bericht; dat kost veel tijd en het is het vaak niet waard.

Promotie maken

Verspreid je blog waar mogelijk. Maak gebruik van Twitter, Facebook, Google+ en elk ander sociaal netwerk waar je op zit (lees hier tips voor het gebruik van sociale media als schrijver). Blijf consequent in het verspreiden; lang niet al jouw contacten zullen jouw eerste post zien, dus herhaal je boodschap eens in de zoveel tijd. Schroom ook niet om vrienden en familie te vragen jouw blog in hun kringen uit te zetten.


Schrijver worden? Lees Schrijven Magazine!

Nog geen abonnee? Profiteer van de introductiekorting: 1 jaar Schrijven Magazine voor slechts € 27,50  (i.p.v. € 38,50) + 2 cadeaus!

Profiteer nu


Schrijf, ook als je niks te schrijven hebt

Regelmaat en routine zijn de sleutelwoorden van een blog. Schrijf sowieso één keer per week iets op je blog, ook al heb je geen inspiratie (5 tips om je creativiteit te voeden). Bovendien hoeft niet elk bericht 500 woorden te tellen; bezoekers waarderen het juist als je lange posts afwisselt met kortere. Wijk in ieder geval niet van je routine af, zo voorkom je dat je site inactief lijkt.

Niet doen

Don’ts van een blog.Overambitieus zijn

Plaats niet iedere dag een bericht. Het is vrijwel onmogelijk deze routine vol te houden. Wees realistisch in het doel van jouw blog en vind de juiste regelmaat, vooral in de eerste weken. Vergeet niet dat je berichten ook kunt inplannen en dus vooruit kunt werken voor als je een geen inspiratie hebt.

Een tirade houden

Een blog is een communicatiemiddel om jouw mening over te brengen, maar mensen zitten niet te wachten op een uitlaatklep voor boze gedachten. Wees informatief of vermakelijk en zoek de klik met jouw doelgroep. Dat wil overigens niet zeggen dat tirades per definitie niet werken in een blog. Weet je ze op speelse wijze te combineren met jouw thema, een vleugje humor en een  gevatte invalshoek, laat je dan vooral niet tegenhouden.

Over alles schrijven

Een blog die de ene week over voetballen gaat en de andere over recepten, heeft geen eenduidig thema. Bezoekers knappen hier op af, omdat het geen houvast biedt. Zij verwachten iets bij jouw blog en dat kun je alleen waarmaken als je blijft bij het doel en het thema van jouw blog.

Schrijven in lange alinea’s

Schrijf je een roman, dan gebruik je weinig witregels. Op het web geldt het tegenovergestelde. Houd jouw blog overzichtelijk met korte alinea’s en zinnen. Zeg zoveel als je kan met zo weinig mogelijk worden. Streef ook niet naar een woordenaantal. Bezoekers lezen inderdaad liever niet een stuk van duizend woorden, maar als je eens inspiratie hebt voor een langer stuk, wees dan niet bang het te schrijven. Hetzelfde geldt voor kortere stukken.

Luisteren naar je criticaster

De criticaster, jouw innerlijke redacteur die constant over je schouder meeleest, zal je telkens doen twijfelen. Willen mensen dit wel lezen? Wat kan het hen schelen wat ik schrijf? Luister niet naar dit stemmetje. Stel niet uit (lees ook onze 7 tips tegen uitstelgedrag) en schrijf waar jij over wil schrijven (met inachtneming van jouw doelgroep en thema). Zodra je dit obstakel overwint, sta je automatisch open voor inspiratie.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Meer lezen over bloggen? Je ontvangt al een jaar lang Schrijven Magazine voor maar €27,50. Krijg je er ook nog eens een cadeau bij!

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek

Dossier