Afbeelding

Tips om van je blog een succes te maken

Beeld Shutterstock

Maak van je blog een succes

Oktober blogmaandEen weblog is vandaag de dag dé methode om jezelf als schrijver te profileren. Maar hoe zorg je ervoor dat lezers geïnteresseerd blijven in wat jij hebt te zeggen? Met deze vier schrijftips maak je van jouw blog een succesverhaal.

1. Verzin pakkende titels

Door alle berichten die wij voorgeschoteld krijgen in de huidige samenleving geldt er één belangrijke regel voor tekst: de kop moet pakkend zijn. Weet je de lezer niet in een oogopslag te interesseren, dan doet de rest van je artikel er niet meer toe. Een blog staat of valt met titels.

De veelgebruikte titels als ‘Mijn blog’ of ‘Vandaag maakte ik mee…’ werken tegenwoordig niet meer. Mensen zijn steeds moeilijker te prikkelen. Verzin iets geks, iets waar de lezer bij stilstaat of om moet lachen - of beter: waar je de lezer mee choqueert. Nieuwsgierigheid is het beste wapen van een blogger. Denk vooral na over de invalshoek die je wil hanteren voor het stuk en bouw daarop door.

2. Maak gebruik van beeld

Beeldgebruik is één van de meest effectieve middelen om bezoekers te lokken. Aangezien mensen steeds minder tekst willen lezen om bij de kern van het verhaal te komen, is het des te logischer om mooie en prikkelende afbeeldingen te gebruiken. Denk dus niet aan een pasfoto van jezelf of een kleine foto van de omgeving waar je in woont. Kies een foto die perfect de kern van jouw bericht toont, een foto die zegt: ‘Kijk naar mij!’

3. Schrijf met passie

Tips om van je blog een succes te makenBloggen kan al gauw aanvoelen als een verplichting. Je kruipt met tegenzin achter de computer en langzaamaan veranderen je berichten in opsommingen van saaie, dagelijkse situaties. Voorkom dit door niet haastig een bericht te typen ‘omdat het moet’. Schrijf het bericht alsof het betreffende moment een situatie van leven of dood was, ook al gebeurde er niks bijzonders. Overdrijf en voeg passie toe aan het moment. Je bent niet voor niks schrijver. Zo toon je aan de lezer dat je schrijft omdat je het wil, niet omdat het moet.

4. Eindig met actie

Denk goed na over wat je wil bereiken met jouw berichten. Is het een informatieve blog, of juist een amuserende? Of wil je mensen aansporen tot actie? Zodra je dat duidelijk hebt, kun je besluiten welke boodschap je over wil brengen. Dit komt het beste tot stand met een actiemoment. Breng een statement naar voren die uitnodigt tot reactie. Of eindig met een pakkende zin die mensen aan het denken zet. Zoals een titel mensen aantrekt, dient een eindzin tot lang na het lezen in het hoofd van de lezer te blijven.

Door: Reinoud Schaatsbergen

Techniek