Afbeelding

Hoe promoot je je blog?

Foto: Pexels

Hoe promoot je je blog?

Dus je hebt het idee van je blog gekozen, en je eerste artikel is af? Goed gedaan! Maar voordat je lezers kunnen genieten van jouw content, zullen ze eerst moeten weten dat je blog bestaat. Hoe krijg je dit voor elkaar?


1. Omarm social media

Nadat je je social media pagina’s hebt gecreëerd, moet je ze opvullen met content. Begin met het voor de hand liggende: het maken van reclame voor je artikelen. Voorkom daarbij het plaatsen van droge links naar je blogpost. Probeer leuke tekstjes te schrijven die enthousiasmeren over het betreffende stuk. Vermijd dooddoeners als “Ik heb een nieuw artikel geschreven over gehaktballen” en kies voor flitsende zinnen als “Gehaktballen onderscheiden de mens van het dier”. Net als bij het formuleren van je eerste zin geldt: maak je potentiële lezer zo nieuwsgierig mogelijk.

Naast het aanprijzen van artikelen, kunnen social media accounts ook gebruikt worden voor andere content. Denk hierbij aan berichtjes die niet direct te maken hebben met je blogposts, maar desalniettemin aansluiten bij je onderwerp. Categorieën als “Fun Facts”, “Did You Know that?” (#DYKT), en “Throwback Thursday” behoren niet voor niets tot de greatest hits van iedere social media manager. Wees niet bang om ze te gebruiken!

Hierbovenop kun je een of twee unieke categorieën bedenken. Met deze nieuwe tweets kun je de identiteit van je blog nòg verder onderstrepen. Ben je aan het bloggen over gehaktballen? Denk dan na over een wekelijkse “Monday Meatball” op je Instagram, of ga aan de slag met Twitterrubrieken als “Veggie Friday.” Laat je creativiteit de vrije loop!


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


2. Ga samenwerkingen aan

Het is ook een goed idee om je te laten zien op andere websites. De makkelijkste manier om dit te doen is natuurlijk het plaatsen van advertenties. Maar aangezien adverteren geld kost - en jouw piepjonge blog nog geen inkomsten genereert - kun je je heil beter ergens anders zoeken. Probeer daarom samenwerkingen aan te gaan. Zoek uit welke websites het dichtst bij die van jouw staan, en zoek contact met hun redacties. Reken hierbij niet op liefdadigheid. Redacteuren zullen enkel met jou willen samenwerken als ze daar iets voor terugkrijgen. Geef je concullega's in de mediawereld daarom een reden om met jou in zee te gaan. Biedt ze een gratis stuk aan in ruil voor exposure, of stel voor om ze te helpen bij de ontwikkeling van een ambitieuze rubriek. Maak duidelijk aan je peers dat je niet alleen maar iets van ze vraagt, maar ook iets kan aanbieden. 

3. Val op voor Google

Tot slot kun je proberen een voet tussen de deur te krijgen via zoekmachines als Google of DuckDuckGo. Dankzij de technieken van search engine optimization (SEO) kun je er namelijk voor zorgen dat partijen als Google jouw site hoger zetten in hun zoekresultaten. Doe onderzoek naar de manieren waarop je je blog goed kan laten opvallen voor de algoritmes die achter deze zoekmachines schuil gaan. Met behulp van deze tips kun je actief aan de slag om je blog zichtbaar te maken.

Maar zelfs als je alles goed doet, ben je tot op zekere hoogte afhankelijk van factoren waar je geen invloed op hebt. Het is namelijk goed mogelijk dat andere redacties simpelweg geen interesse hebben in samenwerkingen, of dat Google’s algoritmes geen prioriteit geven aan jouw soort content. Het zichtbaar maken van je blog is daarom een kwestie van de lange adem. 

Geef dan ook niet op, en blijf geloven in je eigen ideeën. Want zelfs de beste SEO ter wereld en een optimale social media strategie zijn geen vervangers voor goede content en een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Over de auteurs

Koen Uffing en Anne Rozekrans zijn voormalige stagiairs bij Virtumedia. Zij gebruiken de kennis die zij hebben opgedaan op de webredactie bij het ontwikkelen van een eigen blog: Pinkerness.