Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Voor freelance schrijvers en tekstschrijvers met een eigen blog of website is het van groot belang om zich constant te blijven ontwikkelen. Wanneer je immers een website hebt, is het fijn om goed gevonden te worden in de zoekmachines. Daarom is het belangrijk om je eens te verdiepen in de grote voordelen van SEO. Naast de creatieve voordelen van schrijven kan schrijven aan de hand van SEO je van alles brengen, vooral wanneer schrijven je werk is.
Potentiële klanten kunnen je namelijk beter vinden wanneer jouw teksten volgens de laatste SEO trends geschreven zijn. Dat betekent voor jou hoogstwaarschijnlijk meer opdrachten! Hoe je de beste SEO teksten schrijft, lees je in het simpele doch effectieve stappenplan hieronder.
Denk je aan SEO dan denk je automatisch aan zoekmachines. SEO betekent namelijk letterlijk Search Engine Optimization, waarin het woord ‘zoekmachine’ dus al verwerkt is. Toch willen we je bij deze eerste tip op het hart drukken dat je bij het begin van het schrijven van SEO teksten niet direct aan zoekmachines moet denken. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet: je schrijft teksten met een doel. Daarom is het goed om voordat je begint jezelf wat punten af te vragen: voor wie schrijf je de tekst en wat wil je bereiken met je tekst? Wat hoop je dat de lezer na het lezen van de tekst doet en is er een tweede plan? Pas op het moment dat je antwoorden hebt op dergelijke vragen, kun je aan de slag gaan met het schrijven van de tekst.
Bij het schrijven van een goede SEO tekst heb je bepaalde keywords nodig. Met dergelijke sleutelwoorden bepaal je de hoogte van je ranking in Google. Hierbij is het van groot belang dat je keywords uitkiest die passen bij je tekst. Het is een beetje vreemd wanneer je tekst over de diensten van een schilder gaan en je keywords gebruikt voor een freelance schrijver. Met behulp van een zogeheten keyword planner kun je eenvoudig en snel kijken welke sleutelwoorden matchen bij de niche waarover je een tekst wilt schrijven. Via Google Suggest weet je bijvoorbeeld welke woorden bij elkaar een goede woordgroep vormen. Je kunt hiervoor ook een seo specialist inhuren die je helpt bij het vinden van de beste match, zodat je flink kunt scoren. Zo’n specialist helpt je tot waar je wilt, waarna je het vervolgens zelf kunt oppakken.
Heb je eenmaal goede woordgroepen voor sleutelwoorden te pakken dan kan het schrijven beginnen. Omdat je al weet waar mensen het meest op zoeken, weet je vooraf al waar je de nadruk het beste op kunt leggen. Probeer daarom eens om je te verplaatsen in de lezer: wat wil je precies weten? Op basis daarvan kun je research doen en een kwalitatieve tekst schrijven. Concentreer je op wat je over wilt brengen en schrijf in minstens 300/350 woorden je tekst. Het liefst nog langer. Bij een eerste schrijfsessie hoef je nog niet te denken aan de keywords. Probeer hierbij al wel de autoriteit te vormen van dit onderwerp, waarbij jouw tekst de eerste blog of het originele artikel is. Google plaatst originele artikelen namelijk hoger in de zoekresultaten. Dat betekent dat je tekst nóg beter vindbaar wordt.
De keywords die je eerder had verzameld om van de tekst een knaller te maken, heb je nodig in deze stap. Je moet je rol van schrijver even aan de kant zetten om de rol van verkoper aan te nemen. Met die keywords wil je namelijk mensen trekken: lezers, maar vooral klanten. Daarom vergelijken we dit ook wel met het talent van een verkoper. Houd in je achterhoofd dat zoekmachines slim zijn, maar dat ze nog lang niet de hersenen van een daadwerkelijk mens hebben. Natuurlijk moet een tekst vandaag de dag goed in elkaar zitten, waarbij de plek van sleutelwoorden het belangrijkst is voor SEO. Zoekwoorden schrijf je daarom het liefst aan het begin van de titel, zodat Google direct weet waar de tekst over gaat. Verwerk ook zoekwoorden in de url, de meta description, de inleiding en in het slot. Vergeet niet om tussenkoppen te gebruiken met keywords.
Gefeliciteerd, je SEO tekst is klaar! Er volgt echter nog één stap om je artikel, voornamelijk net na het schrijven, te pushen. De tekst komt namelijk niet direct in Google te staan, hoe goed de SEO van het geheel ook is. Daarom raden we je tot slot aan om tijd te investeren in het promoten van je SEO artikel. Dit kun je bijvoorbeeld doen op diverse sociale media, zoals Facebook of LinkedIn. Denk ook aan het delen van je artikelen op fora of in speciale groepen op Facebook. Hoe meer mensen uit verschillende soorten publiek op je tekst klikken des te groter de kans is dat je tekst sneller hoger in de zoekmachines verschijnt. Succes!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!