Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Schrijven voor het web is een vak apart, zeker als je daarbij zoveel mogelijk rekening wilt houden met de zoekmachines. Voor een sterke SEO van een website is degelijke content onmisbaar. Maar hoe schrijf je nou een goede SEO tekst, en welke fouten moet je daarbij zeker vermijden? We zetten 4 veel voorkomende SEO copywriting fouten voor je op een rijtje.
Een goede SEO tekst is niet per se alleen voor de zoekmachines geschreven. Google leest een tekst een stuk anders dan een mens, maar ze zijn er achter de schermen wel vooral opgericht om hun zoekers zo relevant mogelijke content voor te schotelen, bij elke zoekopdracht.
En dit is waar keywords bij komen kijken. Want het is met keywords dat een zoeker laat weten waar ze naar op zoek zijn. Keyword research is dan ook nog steeds cruciaal voor zoekmachine optimalisatie, maar je moet dit wel strategisch aanpakken. Simpelweg een tekst typen met allerlei keywords waarop je denkt dat mensen wel eens zouden kunnen zoeken, en dan die woorden maar vaak herhalen, kan in 2020 niet meer. Zo’n tekst leest ook helemaal niet.
Je wilt juist een tekst die natuurlijk leest, en waarin je de verwoordingen (long tail keywords) gebruikt die een zoeker ook zou gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar de informatie in jouw stuk. Begin dus met keyword onderzoek en identificeer die woorden en zinnen die bij het onderwerp waarover je schrijft horen. Deze verwerk je vervolgens zo natuurlijk mogelijk in de tekst.
En nog iets wat keywords betreft, vergeet ook niet om synoniemen te gebruiken. Steeds precies dezelfde frasering gebruiken zal snel oud worden in content, wat niet fijn is voor de lezer. Zoekmachines weten dit ook, en hun algoritmes zijn erop ingesteld om heel slim ook synoniemen van zoekwoorden te herkennen.
Je hebt misschien wel eens gemerkt dat wanneer je in Google zoekt met “beste café in Groningen”, je ook resultaten met goed “koffie bars” en “kroegen”, en zelfs “speciaalbiercafés” in Groningen te zien krijgt. Wanneer je verschillende synoniemen in een tekst gebruikt, zul je ook een breder publiek aanspreken. Een zoeker die op zoek was naar een kroeg, zou niet zo snel café hebben ingetoetst en vice versa. Vang ze allebei door beide termen te gebruiken.
Je leest vaak in SEO advies dat Google een voorkeur heeft voor langere teksten, van minstens 3000 tot 4000 woorden. Voor sommige zoekopdrachten lijkt dit inderdaad het geval te zijn, maar dat betekent niet dat dit altijd zo is. Soms wil een lezer namelijk geen half boek moeten doorspitten om de informatie te vergaren waar ze naar op zoek zijn.
In een webwinkel bijvoorbeeld zit de gemiddelde shopper echt niet te wachten op een superlang stuk over een bepaalde soort sok. Ze willen relevante informatie, met de juiste details, maar niet te veel vulling. Komt een zoeker echter terecht op een advocaten website, omdat ze op zoek zijn naar een goede echtscheidingsadvocaat, dan kan het geruststellend zijn als daar op de juiste pagina wel veel uitleg staat over de te verwachten procedure en de werkwijze van de advocaat.
Ook bij een zogenaamde “Ultimate Guide” wil je zo uitgebreid mogelijk alle kanten van het onderwerp belichten, zodat na jouw post de lezer niet alsnog terug naar Google hoeft te gaan om aanvullende informatie te vinden. Pas de lengte van de SEO tekst dan ook aan aan de functie en context, en denk niet automatisch ‘meer is beter’.
Het kan even lastig zijn, maar het is voor een goede SEO tekst, of welke tekst dan ook, erg belangrijk om jezelf in de schoenen van de lezer te verplaatsen. Schrijf dus geen lang verhaal over hoe goed jouw service is, of hoe geweldig jouw product, en wat de bezoeker er allemaal wel niet over moet weten.
Ga bij jouw storytelling meer uit van de lezer, bedenk je wat hun probleem of vraag is, en wat zij uit de tekst zouden willen halen. Maak de tekst ook niet te moeilijk, door veel vakjargon te gebruiken, of lange zinnen te typen. Zorg dat een wijd publiek de tekst makkelijk zou kunnen begrijpen, en dat deze een goed te volgen en duidelijke structuur heeft. Voor een goed geschreven tekst zullen lezers langer blijven hangen, en wellicht zelfs nog andere artikelen op je site lezen!
SEO en copywriting voor het web is niet altijd even makkelijk. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden, en de zoekmachines werken hun algoritmes ook om de haverklap bij. Het is daarom soms lastig om bij te blijven en altijd helemaal zoekmachinevriendelijk te schrijven. Wanneer je echter deze veelgemaakte fouten vermijdt, dan kom je al een heel eind.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!