Afbeelding
Bron Pexels
Bron Pexels
Bloggen: bijna iedere schrijver waagt zich er wel aan. Of het nou om promotionele redenen is of om gewoon lekker van je af te schrijven, er valt altijd wat bij te leren over bloggen. Voor een goede, prikkelende blog is er geen bindende formule, maar we kunnen je wel wat tips geven om je schrijfsels nét wat sterker te maken.
Een veelgehoord advies voor schrijvers en journalisten is: ‘Begin met een aandachtstrekkende eerste zin.’ Dit geldt ook voor blogs. En wat trekt nou meer aandacht dan een heerlijk sappig verhaal over een flinke blunder of misstap? We lezen graag wat er allemaal misgaat bij anderen. Voor leedvermaak, herkenning, om sympathie te krijgen of iemand beter te leren kennen. Schrijf je bijvoorbeeld een blog over hoe jij je boek uitgegeven hebt, begin dan met de tien afwijsbrieven die je van uitgevers gehad hebt en hoe hopeloos je je toen misschien voelde. Een beetje aandikken mag, maar maak het niet te bont.
In een blog wil je vaak een mening of advies overbrengen. Het is verleidelijk om dan flink te overdrijven in een poging je argumenten meer kracht bij te zetten. Vermijd dramatische uitspraken als: ‘Dit is echt vre-se-lijk!’, ‘Deze film moet je echt kijken, hij was briljant!’ en ‘Het allerergste wat je kunt doen is…’. Wees subtiel en geef de lezer ruimte om zelf een standpunt in te nemen. Probeer je mening niet op te dringen, daar houdt je lezer niet van.
Deel je in je blog persoonlijke ervaringen of jouw persoonlijke visie? Probeer dit dan te koppelen aan iets groters: een maatschappelijke trend, een actueel nieuwsbericht of een evenement dat de gemoederen bezighoudt (bijvoorbeeld de Tweede Kamer-verkiezingen of Donald Trump). Zo bereik je een breder publiek en zullen lezers zich eerder verbonden voelen met jouw blog. Door jouw persoonlijke verhaal te koppelen aan iets waar mensen wellicht toch al een mening over hebben, zullen ze geïnteresseerder zijn in wat je te zeggen hebt.
Mensen lezen blogs omdat ze er iets uit willen halen. Dit kunnen dingen zijn als advies, herkenning, vermaak of informatie. Zorg dat iemand na het lezen van jouw blog iets kán met wat je geschreven hebt: geef hem genoeg duidelijke informatie, overtuig hem van een ander standpunt of geef hem tips om een bepaalde situatie aan te pakken. Bruikbaarheid vergroot de kans dat de lezer terugkomt bij jouw blog en maakt het interessant voor hem om het artikel te delen.
Schrijf alleen een blog als je écht iets interessants te vertellen hebt. In de meeste gevallen geldt voor je website: beter geen nieuw bericht dan een slecht bericht. Vermijd clichés. Als je direct opschrijft wat je te binnen schiet, is de kans groot dat je open deuren aan het intrappen bent. Denk daarom altijd goed na over een onderwerp voor je gaat schrijven en zoek naar een originele invalshoek. Bijna heel Nederland kijkt bijvoorbeeld met een flinke frons naar de Amerikaanse president Donald Trump. Dat betekent niet dat je hier geen blog over mag schrijven, maar wel dat je met wat meer moet komen dan ‘oh jee wat een mafkees, kijk wat hij nu weer doet’. Dit geldt voor bijna alle onderwerpen. Natuurlijk kies je iets wat mensen bezighoudt, maar probeer ervoor te zorgen dat jouw blog ze op een nieuwe, frisse manier bezighoudt met het onderwerp.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!