Starten met een blog? Hier moet je op letten!

Op websites van bedrijven zie je steeds vaker een kopje met ‘blog’ verschijnen. Wekelijks of maandelijks verschijnt er op deze pagina een kort verhaal met informatie die van belang is voor de doelgroep. Het lijkt simpel, maar wat als je nog nooit een blog geschreven hebt? Waar begin je en wat kunnen de valkuilen zijn?

  1. Zet eerst op papier wat het algemene thema is voor jouw blog, wat wordt de rode draad? Niets is zo belangrijk in een blog als herkenning. De lezer moet in één oogopslag kunnen zien dat jij het geschreven hebt.
  2. Vervolgens bepaal jij welke onderwerpen je de komende periode wilt behandelen. Het is gemakkelijk om deze onder te delen in categorieën. Op deze manier kun je iedere keer een keuze maken uit een categorie en zit je niet snel verlegen om een onderwerp.
  3. De titel en de opening moeten sterk zijn. Beloof je doelgroep: ik zal je gids zijn. In de eerste 5 seconden moet je de lezer meteen vastgrijpen. Als de blog geschreven is, plaats je deze op social media en dan zie je alleen dit eerste gedeelte van het verhaal met een link naar de blog op je website. Kondig je blog dan op een bijzondere manier aan op Twitter, Facebook of LinkedIn met een duidelijke afbeelding erbij. 
  4. Ga geen lang verhaal schrijven met veel details erin, een blog is altijd kort en bondig! Gebruik niet meer dan 300 woorden en vrolijk de tekst op met één of twee afbeeldingen.
  5. Een blog is bedoeld om informatie over te brengen en om de lezer enthousiast te maken over jouw onderneming/jouw passie. Het is geen manier om opzichtig te verkopen. Je kunt wel duidelijk maken wat je zou kunnen betekenen voor jouw doelgroep, maar doe dit subtiel en onopvallend.
  6. Originaliteit en afwisseling spelen een grote rol als jij regelmatig een blog online zet. Je kunt iemand interviewen, of wat dacht je van een discussie die jij op gang brengt? Je lokt dan vanzelf reacties uit en dat zorgt weer voor meer bezoekers op jouw blog én op Social Media.

Heeft het op zakelijk gebied voor jou geen meerwaarde om een blog te beginnen? Start dan een persoonlijke blog, met bovenstaande tips is het alleen nog maar een kwestie van DOEN. Voor je het weet lezen er tientallen mensen over waar jouw hart sneller van gaat kloppen!

Door Karin Kraaijvanger

Karin Kraaijvanger is nieuwsgierig, sociaal en avontuurlijk. Ze is dol op schrijven, muziek en festivals, koken, lezen, de natuur en proeven buiten de deur. Ze blogt het liefst ieder moment van de dag op haar website

Techniek