Afbeelding

blog schrijven

Bron Pixabay

Bloggen: Do’s & don’ts

Bloggen kan een mooie manier zijn om je schrijfwerk voor het voetlicht te brengen. Een blog opzetten en een eerste bericht schrijven is zo gedaan, maar dan? Andere prioriteiten, opgedroogde inspiratie, vastlopen, het ligt allemaal op de loer. Daarom hieronder de do’s en don’ts met tips over hoe je met bloggen begint én hoe je het volhoudt.

Door Cherry Prins

DO: Vind jouw niche

Van amateurgeologen tot theeliefhebbers, iedereen weet het web te vinden  om zijn of haar passie met de wereld te delen. Maar waar ga jíj over schrijven? Waar wil je iets over kwijt en waarom?

Kun je hier de komende maanden, jaren over schrijven? Kun je de diepte in? Wordt er al over geschreven en zo ja, kun je hier je eigen invalshoek aan toevoegen? Kun je deze vragen positief beantwoorden en ben je nog steeds enthousiast over bloggen? Dan kan niets je meer tegenhouden.

DO: Vind het juiste platform

Lijkt het je leuk om in de wereld van webdesign te duiken, dan zijn er genoeg betaalbare opties om een eigen site te maken. Bijvoorbeeld met WordPress of Weebly. Via wordpress.com kun je ook een gratis website aanmaken. Nadeel hiervan is dat er .wordpress achter je adres komt te staan en dat er reclame op je site geplaatst kan worden. Op deze reclame heb je zelf geen invloed en de inkomsten gaan niet naar jou. Ga je voor gemak, dan is een platform als Tumblr of Blogger ideaal. Of deel je blogs rechtstreek op social media. Schrijver Henk van Straten deelt zijn persoonlijke verhalen bijvoorbeeld in Facebook-posts. Denk ook na over waar jouw publiek zich bevindt. Is dat op social media, of op de bedrijfspagina van je werk?

DO: Blijf dicht bij jezelf

Een blog is persoonlijk, je geeft je mening en daarbij mag je best iets van jezelf laten zien. Lezers vinden het leuk om met je mee te leven. Wees open en oprecht. De meeste lezers prikken er snel doorheen als een blog alleen geschreven is om in de smaak te vallen. Zo laat Kluun in zijn blogs onomwonden zien hoe hij tegen de wereld aankijkt.

DO: Zorg voor een goede structuur

Blogs zijn meestal kort: maximaal 500 woorden. Met de titel trek je de aandacht van de lezer en die wil je vasthouden. Je openingszin is dan ook prikkelend genoeg om verder te willen lezen. Zorg voor een logische opbouw: inleiding, midden en slot en schrijf korte, goed samenhangende alinea’s. Zorg voor voldoende witregels en tussenkopjes, zodat je tekst prettig leesbaar is vanaf het beeldscherm.

DON’T: Wachten op inspiratie

Op inspiratie wachten kun je je als blogger helaas niet veroorloven. Wil je met je blog iets bereiken, dan zal je regelmatig iets moeten publiceren. Bedenk hoe vaak je iets wilt plaatsen en wees realistisch: schrijven kost tijd. Plan je schrijftijd in en neem ook het zoeken naar beeld, het uploaden naar de website en het delen op social media mee in je planning. Een lijstje met interessante onderwerpen is handig, dan heb je altijd wat te kiezen. Wel inspiratie? Werk vooruit en schrijf meerdere berichten achter elkaar die je kunt inplannen. Of doe zoals Jan van Mersbergen. Hij publiceert bijna dagelijks. Soms een langer stuk, soms een korte tekst over een persoonlijke observatie.

DON’T: Zorgeloos schrijven

Als blogger ben je eigen baas. Fijn, die vrijheid, maar het kan ook een valkuil zijn. Met een snel geschreven bericht vol fouten nemen lezers je niet serieus. Leer daarom met een redactionele blik naar je tekst kijken: Maak ik mijn punt helder? Komt wat ik wil zeggen duidelijk over? Zitten er geen fouten meer in de tekst? Een of twee kritische lezers vragen je eerlijk van feedback te voorzien is ook een goed idee.

DO: Doe aan promotie

Ben je alleen maar blogs aan het schrijven? Dat is niet genoeg. Lezers vinden je blog niet zomaar. Je blogberichten delen op social media en je verdiepen in vindbaar schrijven is onmisbaar om gevonden te worden. Via de Digitale Werkplaats van Google kun je gratis lessen volgen in online marketing. Ook zijn er verschillende website en blogs met informatie zoals Frankwatching.com.

DON’T: Je lezers verwaarlozen

Lezers die de moeite nemen om op je blog te reageren en vervolgens niets meer horen? Grote kans dat die jouw blog voortaan links laten liggen. Koester de lezers die je hebt en ga zorgvuldig om met reacties. Beantwoord zo veel mogelijk reacties, wees oprecht en vriendelijk, ook als de reactie emotie bij je oproept. Met een onderwerp waar je heerlijk in kunt duiken, een veel bezochte blog en een relatie met je lezers houd je het bloggen wel vol!  

Meer weten?

Volg de online Workshop bloggen van de Schrijven Online Academie: schrijvenonline.org/academie/workshopbloggen Of kijk de kunst af bij deze bloggende auteurs: Arnon Grunberg, Kluun, Jan van Mersbergen, Gerbrand Bakker, Tess Gerritsen, Paulo Coelho.