Start » Nieuws » Schrijfprobleem #25: te veel feedback vragen

Schrijfprobleem #25: te veel feedback vragen

19 November 2012

Te veel feedback ontvangen werkt averechts.Feedback ontvangen is ongetwijfeld één van de beste manieren om je schrijfvaardigheden te meten, mits je het met mate binnen laat komen.

Plaats een willekeurig stuk van ongeveer 700 woorden op Proeflezen en je zult uitgebreid feedback ontvangen. Deze feedback is uitstekend geschikt voor dergelijke korte stukken, maar als je van tien verschillende proeflezers feedback ontvangt op een kort verhaal of zelfs een roman, ben je nog lang niet klaar.

Elke proeflezer kijkt anders naar een verhaal. Dat hangt van talloze factoren af, waaronder schrijfstijl en genrevoorkeur van de proeflezer. Dat zorgt er vaak voor dat je tegenstrijdige adviezen krijgt. In dat geval moet je kiezen naar welk advies je luistert, maar omdat er zoveel verschillende adviezen zijn, blijft die keuze vaak uit.

Zit je met een groot stuk werk, of juist een korter verhaal waarop je uitgebreid feedback wil, zoek dan twee tot drie proeflezers van wie je de mening vertrouwt. Betrek hen van begin tot eind bij het schrijfproces zodat ze duidelijk voor ogen hebben wat jouw doel met het verhaal is, want zonder die informatie kan de betrouwbaarheid van feedback snel ontsporen.

Zodra je de feedback ontvangt, evalueer die dan tot in detail. Het beste is om in gesprek te gaan met de proeflezer om zo helder mogelijk te krijgen wat er wordt bedoeld. Schrijven is een creatief vak, dus het is van belang dat je tijdens het feedback duidelijk maakt wat de feiten zijn en wat smaakgevoelig is.

En, niet minder belangrijk, sta open voor de feedback. Sommige proeflezers kunnen hard uit de hoek komen. Wees hier op voorbereid en schiet niet in de verdediging. Dit zal altijd moeilijk blijven, het gaat immers om een product dat met bloed, zweet en tranen tot stand is gekomen, maar zodra je de belangrijkste kritiek uit de feedback weet te halen, zul je er alleen maar baat bij hebben.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #24: personage achter plot stellen
- Schrijfprobleem #23: een verkeerde tijdsplanning
- Schrijfprobleem #22: je manuscript niet los kunnen laten
- Schrijfprobleem #21: te veel personages
- Schrijfprobleem #20: verkeerd gebruik van flashbacks


Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!
Iedere week de leukste schrijfwedstrijden? Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsb

Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.

Het is gratis!
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!