Start » Nieuws » Schrijfprobleem #21: te veel personages

Schrijfprobleem #21: te veel personages

22 Oktober 2012

Te veel personages in een roman zorgt voor verwarring voor de lezer.Sommige schrijvers weten een overtuigend verhaal neer te zetten met veel kleurrijke personages. Toch kun je het beste zo min mogelijk personages gebruiken.

Stel, je kijkt een film en maakt in de eerste tien minuten kennis met twintig personages. Niemand zal elk personage goed weten te herinneren, laat staan empathie voor hen te voelen. In een roman werkt dit exact hetzelfde. Als je te veel personages in de eerste pagina’s introduceert, zal de lezer in de war raken en je boek links laten liggen.

De truc is de personages dusdanig van elkaar te laten verschillen dat de lezer ze met weinig moeite weet te onderscheiden. Je moet jouw personages dus goed kennen zodat je ze een eigen stem kunt geven, één die de lezer bijblijft en empathie of sympathie oproept. Lees daarover meer in schrijfprobleem #14.

Stel voordat je begint met schrijven vast hoeveel personages je nodig gaat hebben. Vast staan de protagonist en de antagonist, en eventueel een tritagonist. Bijpersonages zijn ook van belang, maar wees hier spaarzaam mee. Vaak kan één bijpersonage meerdere rollen vervullen. Heb je bijvoorbeeld een personage zonder naam, iemand die dus waarschijnlijk niet onthouden zal worden, overweeg deze dan te schrappen en zijn/haar doel in het verhaal over te zetten naar een ander (bij)personage.

Voor geïnteresseerden in het fantasy en scif-fi genre: in dergelijke verhalen moet je niet alleen personages introduceren, maar vaak ook onbekende woorden, werelden en rassen. Wees hier spaarzaam mee, vooral in de eerste paar pagina’s. Voorkom een zogeheten infodump en verweef de informatie stukje bij beetje in een lopend verhaal. Introduceer pas een nieuw personage als je zeker weet dat de lezer er klaar voor is.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #20: verkeerd gebruik van flashbacks
- Schrijfprobleem #19: een onduidelijke synopsis
- Schrijfprobleem #18: een slecht functionerende schrijfgroep
- Schrijfprobleem #17: voor de markt schrijven
- Schrijfprobleem #16: je verhaal blijven herschrijven


Tags:

Lees er alles over in de eerste - gratis! - editie van Schrijven Magazine Plus!

Lees het artikel
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én cadeaus!

Profiteer nu!
Schrijven Magazine Plus

Lees er alles over in de eerste - gratis! - editie van Schrijven Magazine Plus!

Lees het artikel
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt