Afbeelding

Een handgeschreven brief is veel persoonlijker dan elektronische communicatie.

Schrijfprobleem #19: een onduidelijke synopsis

Een veelvoorkomend probleem is dat je jouw verhaal niet goed kunt samenvatten.Weet je na maanden aan je manuscript te hebben gewerkt nog altijd niet goed jouw verhaal samen te vatten? Het is een teken dat je niet duidelijk voor ogen hebt waar de plot zal eindigen.

Je zult het zelf waarschijnlijk eens mee hebben gemaakt, een schrijver die struikelt over zijn of haar woorden en na tien minuten nog niet duidelijk heeft kunnen uitleggen waar het verhaal nou precies om draait. Het overkomt startende schrijvers inmiddels zo vaak, dat het bijna een schrijfdogma te noemen is.

Schrijvers die de plot in hun verhaal niet duidelijk weten te omschrijven, kunnen zich niet voldoende focussen op het doel. Doorgaans zullen zij halverwege het manuscript afwijken van de aanvankelijke verhaallijn, of vast komen te zitten omdat het eerste idee niet voldoende inhoud blijkt te hebben voor een hele roman.

Wat wil je vertellen? Waar start de rode lijn en waar eindigt die? Zulke vragen zijn cruciaal om beantwoord te hebben voordat je een woord op papier zet, zodat je voorkomt dat je na tienduizend woorden niet meer weet waarom jouw hoofdpersonage nou eigenlijk doet wat zij doet.

Start jouw project dus met een schrijfplan, al is dit maar één A4’tje. Schrijf het idee op dat jou tot dit project heeft gezet, schrijf het uit met een begin, midden en een eind, print het uit en leg het naast je neer als je gaat schrijven. Weet je niet meer hoe je verder moet, dan zal dit idee je herinneren aan je doel en je op het juiste pad houden.

Bron

www.schrijvenonline.org