Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Schrijfprobleem #14: geen onderscheidende personages hebben
Het schrijfprobleem van deze week is één dat er bij gevorderde schrijvers ook in kan sluipen: de personages in het verhaal klinken vrijwel allemaal hetzelfde. Dit kun je oplossen door onderzoek te doen naar echte mensen en je schrijfstijl daarmee aan te passen.
Dat veel personages hetzelfde kunnen klinken is niet gek, het verhaal wordt immers door maar één persoon geschreven (uitzonderingen daargelaten). Een bekende valkuil bij dialogen is dan ook dat de personages niet voldoende verschillen.
Het voornaamste probleem is echter dat veel mensen moeite hebben om zich in een ander personage in te leven. De personages die je beschrijft hebben allemaal andere denkwijzen, wensen, behoeften en een andere kijk op het leven. Natuurlijk hoeven sommige personages niet zo diep uitgedacht te worden, maar je kunt er wel bij stilstaan dat deze elementen de manier van praten van deze personages verandert.
Door je personages een andere stem te geven, komt het verhaal realistischer over. Als personages zich differentiëren van anderen, dan komt hun karakter naar voren. Een goede manier om dit te oefenen is door personages te bestuderen. Kijk en luister eens naar mensen in de trein of in het park. Hoe praten ze, hoe reageren ze op anderen, wat voor uitdrukkingen maken ze daarbij? Vergelijk dit met hoe jij zelf zou reageren en merk de verschillen op.
Je kunt ook personageprofielen maken en deze op voorhand uitwerken. Zo kun je de personages uit elkaar houden en terugvallen op deze informatie als je een dialoog gaat uitwerken. Arceer ook eens de dialogen van jouw personages. Geef elk personage een andere kleur zodat je ze kunt onderscheiden. Herlees je verhaal en let daarbij op één kleur per keer om te zien of de manier van praten consistent is.
Bron
Gerelateerd
Dossier
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.