Start » Dossier » Schrijfproblemen

Schrijfproblemen

Zonder een conflict in een verhaal is de plot ver te zoeken.

Schrijfprobleem #7: geen conflict hebben

16 Mei 2018

Zonder een conflict in een verhaal is de plot ver te zoeken.Een verhaal heeft een aantal vast elementen, zoals een thema, de verteltijd en een conflict. Veel startende schrijvers denken te weinig na over het conflict binnen hun plot. Het gevolg is dat er onbewust meerdere conflicten ontstaan en het verhaal ontspoort.

3 valkuilen die je als blogger moet vermijden

3 valkuilen die je als blogger moet vermijden

3 November 2014

Als je met bloggen begint, zijn er tientallen valkuilen waar je in kunt stappen. Vaker bloggen dan je aankunt, nooit op reacties van lezers reageren, vijf blogs tegelijk proberen bij te houden en je excuus aanbieden als het je weer niet is gelukt om een blogpost te schrijven. Wat zijn de drie belangrijkste valkuilen voor de beginnende blogger?

Verder lezen...

Kennis delen is een goede manier om je schrijfvaardigheden te verrijken.

Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen

4 Februari 2013

Kennis delen is een goede manier om je schrijfvaardigheden te verrijken.De angst dat iemand er met je verhaal vandoor gaat, is aanwezig onder veel schrijvers. Om die reden houden ze vaak ook hun kennis en expertise voor zichzelf, maar het is juist goed deze te delen.

Schrijven voor de markt is nooit een goed idee.

Schrijfprobleem #17: voor de markt schrijven

24 September 2012

Schrijven voor de markt is nooit een goed idee.We horen het wel vaker: een schrijver die besluit literaire thrillers te gaan schrijven omdat ze momenteel goed verkopen. Dit is een fout die je als aspirant schrijver koste wat het kost moet vermijden.

Je verhaal blijven herschrijven is een probleem waar veel schrijvers mee kampen.

Schrijfprobleem #16: je verhaal blijven herschrijven

17 September 2012

Je verhaal blijven herschrijven is een probleem waar veel schrijvers mee kampen.Stel: je bent bezig aan je manuscript, maar telkens als je verder wilt, herschrijf je nog even een eerdere scène. Herkenbaar? Dit is een schrijfprobleem dat ervoor zorgt dat je veel langer over jouw manuscript doet dan werkelijk nodig is.

Schrappen is een fundamenteel onderdeel van het schrijfproces.

Schrijfprobleem #15: niet willen schrappen

10 September 2012

Schrappen is een fundamenteel onderdeel van het schrijfproces.Soms ben je dol op een stuk tekst dat je hebt geschreven. Soms is het niet meer dan een alinea, maar het kan ook een scène of heel hoofdstuk zijn. Als vervolgens blijkt dat het stuk niet in de plot past, zit er maar één ding op: schrappen.

De stem van elk personage moet variëren zodat hun karakter naar voren komt.

Schrijfprobleem #14: geen onderscheidende personages hebben

3 September 2012

De stem van elk personage moet variëren zodat hun karakter naar voren komt.Het schrijfprobleem van deze week is één dat er bij gevorderde schrijvers ook in kan sluipen: de personages in het verhaal klinken vrijwel allemaal hetzelfde. Dit kun je oplossen door onderzoek te doen naar echte mensen en je schrijfstijl daarmee aan te passen.

De les lezen in een boek is funest voor de leeservaring van de lezer.

Schrijfprobleem #10: de les lezen

6 Augustus 2012

De les lezen in een boek is funest voor de leeservaring van de lezer.Iedereen heeft wel eens de behoefte om zijn of haar mening te uiten over een maatschappelijk onderwerp, of bepaald gedrag waar diegene zich aan stoort. Gebruik dit niet als doel voor een verhaal, want dan loop je het risico dat de lezer het gevoel heeft dat je hem de les leest.

Met te veel uitleg in je verhaal loop je het risico je lezer te vervelen.

Schrijfprobleem #9: teveel uitleg geven

30 Juli 2012

Met te veel uitleg in je verhaal loop je het risico je lezer te vervelen.Sommige schrijvers hebben de neiging om alles aan hun lezers uit te leggen, uit angst dat die de plot niet begrijpen. Dit is niet alleen het geval als schrijvers uitgebreid de voorgeschiedenis van hun personages uitleggen, maar ook als ze te lang doen over de introductie van hun scènes.

Schrijven Online biedt tips voor schrijvers om hun doelgroep te leren kennen.

Schrijfprobleem #6: je doelgroep niet kennen

9 Juli 2012

Schrijven Online biedt tips voor schrijvers om hun doelgroep te leren kennen.Veel startende schrijvers beginnen met hun verhaal zonder dat ze weten wie ze willen aanspreken. In die zin schrijven ze alleen voor zichzelf. Daarbij komen we aan op het probleem van deze week: niet weten voor welk publiek je schrijft.

Geen research doen is een veelvoorkomend probleem onder schrijvers.

Schrijfprobleem #5: te weinig voorbereiding

2 Juli 2012

Geen research doen is een veelvoorkomend probleem onder schrijvers.Deze week snijden we een onderwerp aan waar veel beginnende schrijvers tegenop zien: onderzoek doen. Vrijwel geen enkele bestseller is tot stand gekomen zonder dat er veel tijd is gestoken in het maken van een schrijfplan en het doen van research.

Regels breken is een must als je wil opvallen in de boekenwereld.

Schrijfprobleem #4: geen regels breken

25 Juni 2012

Regels breken is een must als je wil opvallen in de boekenwereld.Het schrijfprobleem van deze week biedt veel mogelijkheden tot discussie: geen regels breken tijdens het schrijven. Want in vrijwel elk vakgebied word je pas opgemerkt als je iets anders doet dan de rest.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!