Start » Nieuws » Schrijfprobleem #32: geen geduld hebben

Schrijfprobleem #32: geen geduld hebben

21 Januari 2013

Veel schrijvers hebben te weinig geduld, wat hun roman niet ten goede komt.Als er ooit een deugd van schrijvers was, dan is het wel geduld. Niet alleen in het wachten op reactie van hun uitgever of redacteur, maar ook in hun schrijfwerk.

Van de één miljoen schrijvers in Nederland (inmiddels vast een stuk meer) heeft meer dan de helft te weinig geduld. Dat valt te zien aan de grote slush pile die bij elke boekenuitgever in de hoek staat en aan de grote hoeveelheid boeken die in eigen beheer worden uitgegeven.

Moeten veel schrijvers dan wachten met het insturen van hun manuscript? Ja en nee. Heb je een manuscript liggen dat je na een aantal herschrijfrondes geschikt acht om in te sturen, dan moet je ervoor gaan. Houd dan wel rekening met de drukte die heerst op een redactie, en dat twee tot vier maanden in uitgeverswereld geen lange tijd is voordat je reactie krijgt.

Toch kun je jouw manuscript nog zo geschikt voor publicatie vinden, misschien is jouw schrijfstijl dat niet. Iedere schrijver ondergaat een reis waarin zijn of haar schrijfwerk groeit. Op sommige punten in die reis zul je werk voltooien waar je trots op mag zijn, maar waar de lezers misschien niet op zitten te wachten. De oplossing: laat het manuscript op de plank rusten, en leer van de ervaring die je hebt opgedaan.

De meeste bekende auteurs hebben manuscripten liggen die stof verzamelen. Ze hebben die verhalen geschreven omdat ze eruit moesten, of omdat ze bewust ervaring op wilden doen en wisten dat het manuscript niet publicabel zou zijn. Een troostgedachte is dat zo’n manuscript altijd een opstapje is naar een beter verhaal, en misschien wel een bestseller.

Is je manuscript dus één of meerdere keren geweigerd? Laat het dan rusten. Berg je manuscript op en reflecteer op de ontvangen feedback en de ervaring die je tijdens het schrijfproces hebt opgedaan. Gebruik dit voor je volgende boek en je zult versteld staan van de kwaliteit ervan.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #31: een saai hoofdpersonage
- Schrijfprobleem #30: verkeerd gebruik van perspectief
- Schrijfprobleem #29: emoties overdrijven
- Schrijfprobleem #28: een kwakkelend conflict
- Schrijfprobleem #27: in herhaling vallen


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 26 november 16:00 u. een abonnement, dan ontvang je dit nummer rond 7 december in je brievenbus!

WORD ABONNEE