Afbeelding

Een goede protagonist draagt de plot, niet andersom. Beeld door Mihai Tamasila

Schrijfprobleem #31: een saai hoofdpersonage

Een goede protagonist draagt de plot, niet andersom.Het idee, de setting en de plot zijn allemaal ingrediënten om een verhaal succesvol te maken. Maar zonder een sterk hoofdpersonage valt alles in het niet.

Een roman schetst een fragment uit het leven van één of meerdere personages. In dit fragment maken de personages iets mee dat hen verandert, vaak op emotioneel vlak. Als de protagonist aan het einde van het verhaal exact dezelfde persoon is als zij dat aan het begin van het verhaal was, dan hebben de gebeurtenissen daartussenin geen nut gehad.

Toch komt het regelmatig voor dat een schrijver een oppervlakkige protagonist schetst. Houd daarom het volgende in gedachten: het hoofdpersonage aan het begin van het verhaal is niet in staat om het allesbeslissende conflict aan het eind te overwinnen. Dat kan ze pas door de ontwikkelingen die ze meemaakt in de reis ernaartoe.

Jouw personage moet dus groeien. Dit gaat in drie stappen. De eerste, die vaak aan het begin van een roman genomen wordt, is een verhelderende gebeurtenis. Er gebeurt iets wat een dusdanig effect heeft op de emotionele staat van het personage, dat ze actie moet ondernemen. Zie het als een chemische reactie die pas tot stand komt met de juiste ingrediënten: de omgeving, het conflict en de emoties en gedachten van jouw personage.

De volgende stap is het personage een besluit te laten nemen op het moment van verheldering. Dit is lang niet altijd een goede keuze van het personage en zet vaak juist een reeks conflictsituaties in gang waardoor het voor je personage steeds moeilijker wordt. Dit leidt uiteindelijk naar de derde stap: het doorstaan van de conflicten.

Zodra jouw personage alles wat op haar pad is gekomen, heeft doorstaan, is ze klaar voor het eindconflict. Alle ervaringen van het verhaal hebben haar gemaakt tot een nieuw persoon met nieuwe inzichten en vaardigheden waardoor ze de antagonist (wat ook een abstract concept kan zijn) kan verslaan.

Beeld: Mihai Tamasila

Bron

www.schrijvenonline.org