Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Schrijfprobleem #27: in herhaling vallen
Lezers weten meer dan je denkt. Val dus niet in de herhaling en laat het aan hen over om de puzzel die je in het verhaal voorlegt op te lossen.
Een feit of motief in een thriller, een emotie in een drama, een grap in een komisch verhaal; de lezer begrijpt deze elementen vaak al voordat je ze benoemt. Veel startende schrijvers gaan echter de fout in door alles kristalhelder uit te leggen. Hierdoor wordt je verhaal niet alleen saai, je lezer zal ook het gevoel hebben alles voorgekauwd te krijgen.
Wil je een hint geven die belangrijk is voor de plot, verweef die dan subtiel in het verhaal. Doe dit desnoods twee keer, zodat de lezer zeker weet dat dit element van belang is. Vermijd een derde herhaling, of een letterlijke benoeming van de hint. Elk detail moet nut hebben, en dat nut gaat verloren zodra de lezer het al begrijpt.
Lezers houden ervan om hun hersenen te kraken over hints en clous die een rol gaan spelen in het verhaal, maar dat kan alleen als ze niet zeker weten of ze het bij het juiste eind hebben. Geef dus niet te veel weg en vertrouw erop dat ze moeite zullen doen om jouw puzzel op te lossen.
Schrapweek
Dergelijke herhalingen zullen in elke eerste versie de kop opsteken. Laat het deze week nou net de schrapweek van Schrijven Online zijn. Ga dus op zoek naar die herhalingen en schrap alle onnodigheden.
Bron
Gerelateerd
Dossier
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.