Afbeelding

Wees niet te kritisch op jezelf tot je een eerste versie af hebt.

Schrijfprobleem #23: een verkeerde tijdsplanning

Een goede tijdsplanning is cruciaal als je schrijver wil worden.Als er iets is dat schrijvers te weinig hebben, dan is het wel tijd. Om te zorgen dat je het meeste haalt uit die tijd, is een goede planning cruciaal.

Schrijvers werpen vaak als excuus dat ze niet schrijven op dat ze te weinig tijd hebben. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze schrijven niet bovenaan hun prioriteitenlijst zetten. Als je echt wil schrijven, dan maak je daar tijd voor in je planning, ook al sneuvelt daardoor een andere hobby.

Voor schrijven moet je dus tijd maken. Schuif plannen opzij om ruimte te maken in je agenda, het liefst met regelmaat zodat je een routine opbouwt. Plan je tijd zo in, dat je (bijna) elke dag kunt schrijven. Hoe meer dagen je gaat zonder te schrijven, hoe moeilijker het is om weer in die routine te komen.

Voor NaNoWriMo, dat vorige week van start is gegaan, is een tijdsplanning al helemaal cruciaal. Wil je die 50.000 woorden halen? Plan dan elke avond geruime tijd in om te schrijven en houd je daar aan. Als dat betekent dat je een maand lang je dagelijkse uur televisie kijken moet opgeven, dan zij dat zo.

Leef dus juist niet alsof elke dag je laatste is, want dan kom je nooit aan schrijven toe. Zet jezelf neer achter je bureau, maak een planning die past in jouw schema en schrijf.

Bron

www.schrijvenonline.org