Start » Nieuws » Schrijfprobleem #37: geen basis leggen

Schrijfprobleem #37: geen basis leggen

18 Maart 2013

Een basis leggen is cruciaal bij het schrijven van een verhaal.Sommige schrijvers zien wel waar het schip strandt, terwijl anderen zweren bij een schrijfplan. Hoe dan ook is een basis om vanaf te starten cruciaal.

Voor beide soorten schrijvers valt wat te zeggen. De ene soort kent van te voren het doel van het hoofdpersonage, weet waarom de antagonist de hoofdpersoon dwarszit en heeft al bepaald in welk perspectief het verhaal geschreven moet worden. De kans dat je zo iets over het hoofd ziet is daardoor kleiner, maar in de ogen van sommigen geniet je van minder creatieve vrijheid.

Schrijf je op impuls en intuïtie, dan kun je gaan en staan waar je wil. Omdat alles open staat, werk je al schrijvende aan de rode draad en laat je jouw creativiteit niet tegenhouden door de grenzen van een vooraf bedachte structuur. Stuit je echter op een onverhoopt obstakel, of moet er een personage bij om een plotelement logisch te maken, dan kun je al snel het spoor bijster raken.

In beide gevallen is het leggen van een basis een goed idee. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en is met de volgende methode vrij gemakkelijk te realiseren. Visualiseer jouw verhaal als een brug: aan beide kanten van de rivier bevindt zich een fundering die de brug draagt. Dit bouwwerk symboliseert een reis van begin tot eind, met conflicten onderweg om de interesse van de lezer te behouden.

De structuur van de brug komt overeen met het verloop van jouw verhaal. Je start met een basis van personages en situatie-informatie waarop je kunt terugvallen, en als deze stevig genoeg is, kan de lezer in een rechte lijn door. Wankelt jouw plot, dan heeft het verhaal meer weg van een wiebelende hangbrug boven een ravijn waar niemand overheen wil.

Deze methode is nuttig voor alle soorten schrijvers, of je nu een uitgebreid schrijfplan maakt of enkel op intuïtie en instinct schrijft. In het laatste geval ben je zo vrij als dat je zelf bepaalt, maar na de eerste versie zal structuur sowieso een rol gaan spelen. Tijdens het herschrijven kun je dan alsnog terugvallen op het creëren van een startpunt, middenwerk en eindpunt.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #36: geen onderscheidend idee hebben
- Schrijfprobleem #35: uitgevers als vijand zien
- Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen
- Schrijfprobleem #33: jezelf niet profileren
- Schrijfprobleem #32: geen geduld hebben


Tags:
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Schrijven Magazine

Heel veel schrijftips natuurlijk! Maar wat nog meer?

Lees het hier!
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt