Start » Nieuws » Schrijfprobleem #36: geen onderscheidend idee hebben

Schrijfprobleem #36: geen onderscheidend idee hebben

18 Februari 2013

Staar je niet blind op andermans werk en zoek jouw eigen schrijfstem.Goed schrijfwerk komt grotendeels neer op het beheersen van schrijfvaardigheden en het vinden van je eigen stem. Toch moet je jezelf ook onderscheiden met een origineel idee.

Veel beginnende schrijvers zeggen dat ze geen boeken lezen omdat ze bang zijn beïnvloed te raken door andere schrijfstijlen. Deze houding pakt zelden goed uit, omdat je jouw unieke schrijfstem pas vindt als je geëxperimenteerd hebt met verschillende stijlen en vaardigheden. Veel lezen zorgt er dus voor dat je stukje bij beetje jouw eigen verhaal kan vormen.

Echter, je kunt jezelf ook blindstaren op het werk van anderen. Je begint dan anderen te kopiëren, waardoor jouw stijl gefragmenteerd raakt en er als gevolg geen originaliteit in het verhaal te bekennen is. Uiteindelijk moet je dus niet meer naar anderen kijken wil je een verhaal schrijven dat echt van jou is.

Kijk dus ook niet naar welk genre het nu goed doet op de markt. Als thrillers het ineens weer goed doen, is de trend alweer voorbij eer je een eigen thriller hebt kunnen schrijven. Richt je dus op het genre dat over een jaar of twee een trend wordt. Niemand die weet wat dat gaat zijn. Het enige wat we weten, is dat het goed geschreven zal zijn, en goed schrijfwerk komt tot stand door een unieke schrijfstem.

Laat jouw passie en creativiteit dus de vrije loop en vorm daarmee jouw schrijfstijl. Experimenteer, doe eens iets geks zoals het verzinnen van een nieuw perspectief, en ontdek de stijl waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Hanteer die zoals alleen jij dat kan om jouw werk te voorzien van jouw persoonlijke stempel.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #35: uitgevers als vijand zien
- Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen
- Schrijfprobleem #33: jezelf niet profileren
- Schrijfprobleem #32: geen geduld hebben
- Schrijfprobleem #31: een saai hoofdpersonage


Tags:
Schrijven Magazine

Heel veel schrijftips natuurlijk! Maar wat nog meer?

Lees het hier!
Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Jouw kidlit laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Kidlit! Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek