Start » Nieuws » Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen

Schrijfprobleem #34: je kennis niet delen

4 Februari 2013

Kennis delen is een goede manier om je schrijfvaardigheden te verrijken.De angst dat iemand er met je verhaal vandoor gaat, is aanwezig onder veel schrijvers. Om die reden houden ze vaak ook hun kennis en expertise voor zichzelf, maar het is juist goed deze te delen.

Competitie in schrijverschrap is een reëel iets dat zich niet beperkt tot schrijfwedstrijden. In de uitgeversmarkt is dit veel minder het geval. Hoewel er maar weinig boeken per jaar worden uitgegeven, is dat doorgaans niet omdat er gekozen moet worden tussen twee titels. Is je boek goed genoeg om uitgegeven te worden, dan kom je hoe dan ook aan de bak.

Ondanks dat zijn veel schrijvers onnodig bezorgd over hun werk. Een knagend gevoel zegt hen dat als ze hun schrijftechnieken delen, hun verhalen glans verliezen. Dit is natuurlijk verre van waar, want een schrijftechniek is niet allesbepalend. Het is jouw schrijfstijl, de manier waarop jij jouw stem verwerkt in het verhaal, die het verhaal uniek maakt.

Daarom zullen jouw tips en trucs altijd anders geïnterpreteerd en gehanteerd worden dan dat jij dat doet. Andere schrijvers zullen jouw advies combineren met hun eigen vaardigheid en ervaring, en dat resulteert vrijwel altijd in een geheel andere mix.

Draai de rollen eens om. Als jij advies krijgt van een andere schrijver, of je raakt geïnspireerd door hoe jouw favoriete auteur een scène neerzet, dan neem je dat nooit op exact dezelfde wijze over. Je geeft er een eigen draai aan, zodat het past binnen jouw stijl.

Onthoud dus dat iedere schrijver zijn eigen stem behoudt en dat daardoor het schrijverslandschap zo divers is, dat competitie eigenlijk niet bestaat. Weer je dus tegen het idee dat mensen uit zijn op jouw schrijftechnieken, deel jouw kennis met anderen en sta open voor advies en feedback.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #33: jezelf niet profileren
- Schrijfprobleem #32: geen geduld hebben
- Schrijfprobleem #31: een saai hoofdpersonage
- Schrijfprobleem #30: verkeerd gebruik van perspectief
- Schrijfprobleem #29: emoties overdrijven


Tags:
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Schrijven Magazine Plus

Lees er alles over in de eerste - gratis! - editie van Schrijven Magazine Plus!

Lees het artikel
Jouw verhaal laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Proza!  Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Schrijven Magazine Plus

Lees er alles over in de eerste - gratis! - editie van Schrijven Magazine Plus!

Lees het artikel