Start » Nieuws » Schrijfprobleem #7: geen conflict hebben

Schrijfprobleem #7: geen conflict hebben

16 Mei 2018

Zonder een conflict in een verhaal is de plot ver te zoeken.Een verhaal heeft een aantal vast elementen, zoals een thema, de verteltijd en een conflict. Veel startende schrijvers denken te weinig na over het conflict binnen hun plot. Het gevolg is dat er onbewust meerdere conflicten ontstaan en het verhaal ontspoort.

Elk verhaal heeft een conflict dat één of meerdere hoofdpersonages van het verhaal aanzet tot actie. Dit conflict is dus de opzet voor de plot. Is in jouw verhaal een tienermeisje gekidnapt en is haar vader, het hoofdpersonage, de enige die haar kan redden? Dan is dat het overkoepelende conflicvan jouw verhaal. Een simpel voorbeeld, natuurlijk, want een conflict kan zich ook afspelen binnen de gedachten van het hoofdpersonage. Dat wordt het innerlijke conflict genoemd.

Conflict stuwt het verhaal voort

Het conflict is het element dat het alledaagse leven van jouw hoofdpersonage uit evenwicht brengt. Het verstoort de balans zo dat het personage gedwongen is actie te ondernemen om de balans terug te vinden. Welke acties dat zijn is geheel afhankelijk van het doel van de plot en de karaktereigenschappen van het personage. Sommige schrijvers laten zich leiden door hoe hun personage zou reageren, terwijl anderen een plan volgen om tot een eind te komen.

Vermijd een te simpel conflict. Personages die op een dag besluiten totaal af te wijken van hun dagelijkse patroon, zijn niet geloofwaardig. Dit kan in het echt natuurlijk ook voorkomen (of kan zelfs waar gebeurd zijn), maar mensen zullen het in een boek als ongeloofwaardig bestempelen. Lezers willen zien wat het conflict is, wat de aanleiding ervan is en wat voor effect dat heeft op het hoofdpersonage. Soms wordt de aanleiding pas verderop in het verhaal duidelijk, of moeten de lezers het bij elkaar puzzelen. Lezers willen moeite doen om het conflict te begrijpen.

Begin bij het conflict

Het conflict biedt dus de spanning die je jouw lezer wil laten voelen. Het conflict staat of valt met het belang ervan. Begin dan ook niet met schrijven voordat je voor jezelf duidelijk hebt wat het conflict is dat jouw personages aanzet tot hun acties. Waarom veranderen ze hun dagelijkse patroon? Wat hopen ze teweeg te brengen? Welke gevolgen hebben die acties, zowel op extern als intern niveau?

Als je geen antwoord weet op die vragen, dan heb je jouw conflict nog niet goed uitgedacht. En als de schrijver niet weet wat het conflict in zijn verhaal is, hoe moeten lezers er dan achter komen?

Wil jij alles leren over het conflict? Neem vóór maandag 21 mei 16:00 een abonnement op Schrijven Magazine dan ligt het nummer omstreeks 1 juni in je brievenbus. Hierin vertelt Libris Literatuurprijs-winnaar Murat Isik je er alles over!

WORD ABONNEE  GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #6: je doelgroep niet kennen
- Schrijfprobleem #5: te weinig voorbereiding
- Schrijfprobleem #4: geen regels breken
- Schrijfprobleem #3: niet beginnen met schrijven
- Schrijfprobleem #2: wachten op inspiratie
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Voorpret: Conflict is de motor van het verhaal!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN