Start » Nieuws » Schrijfprobleem #4: geen regels breken

Schrijfprobleem #4: geen regels breken

25 Juni 2012

Regels breken is een must als je wil opvallen in de boekenwereld.Het schrijfprobleem van deze week biedt veel mogelijkheden tot discussie: geen regels breken tijdens het schrijven. Want in vrijwel elk vakgebied word je pas opgemerkt als je iets anders doet dan de rest.

Regels zijn belangrijk, daar valt niet over te twisten. Een schrijver die elke schrijfregel negeert en zomaar wat doet, maakt weinig tot geen kans om ooit gepubliceerd te worden. Echter, een schrijver die zich telkens aan dezelfde regels houdt, maakt weinig kans iets origineels te produceren. Het antwoord zit hem in de nuances.

Pas als je alle regels kent en weet waar ze voor dienen, kun je met overtuiging kiezen er één te breken. Het doorbreken van die regel moet dan een toegevoegde waarde hebben. Sommige auteurs schrijven bijvoorbeeld hun actiescènes in zinnen die niet altijd grammaticaal kloppen. Zij kiezen ervoor om bepaalde woorden weg te laten, omdat de sfeer daardoor indringender wordt zonder dat de leesbaarheid eronder lijdt.

De oplossing lijkt nu te luiden: wijk af van de regels wanneer het maar kan. Maar niks is minder waar. Een origineel werk zal vaak glanzen omdat het geschreven is volgens het vaste stramien, maar met één (of een paar) gebroken regel. Denk aan George R.R. Martin die in zijn boekenreeks Spel der Tronen elk hoofdstuk van perspectief verandert. Dit wordt vaak afgeraden, maar Martin weet het leesbaar te houden door een hoofdstuk niet een titel te geven, maar de naam van de persoon te vermelden naar wie wordt gewisseld.

Wijk dus niet te veel af van wat het publiek tegenwoordig graag leest. Bedenk goed welke regel je wil breken en wat voor effect dit zal hebben. Experimenteren is in dit geval het sleutelwoord. Schrijf eens een verhaal volgens de regels waar een verhaal in het gekozen genre aan moet voldoen. Doe vervolgens één ding anders (bijvoorbeeld: schrijf een detectiveverhaal vanuit een alleswetend perspectief) en kijk wat het resultaat is. Krijgt het verhaal een bijzondere draai? Kun je hiermee het verhaal interessanter maken?

Wees je ervan bewust dat dit vaak leidt tot een gimmick, één die de leesbaarheid niet bevordert. Laat je werk dus vaak proeflezen en vraag vaak om advies. Lees ook veel van andere, goedverkopende auteurs. Wat doen zij anders en waarom werkt dat? Zodra je die inzicht hebt, kun je een verantwoorde keuze maken.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #3: niet beginnen met schrijven
- Schrijfprobleem #2: wachten op inspiratie
- Wekelijks schrijfprobleem #1: thuisblijven


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN