Abonnees profiteren van extra voordelen.
Schrijfprobleem #5: te weinig voorbereiding
Deze week snijden we een onderwerp aan waar veel beginnende schrijvers tegenop zien: onderzoek doen. Vrijwel geen enkele bestseller is tot stand gekomen zonder dat er veel tijd is gestoken in het maken van een schrijfplan en het doen van research.
Met onderzoek doen bedoelen we niet alleen het achterhalen van feiten en weetjes, zoals welke scheldwoorden gebruikelijk waren in de 17e eeuw. Informatie verzamelen voor je boek betekent ook een schrijfplan maken, je personages uitwerken en bepalen welke ontwikkelingen zich voordoen in het verhaal. Veel beginnende schrijvers denken hier weinig of niet over na. Het resultaat: een boek dat bol staat van inconsequente gebeurtenissen en onsamenhangende verhaallijnen die zelfs niet door meerdere herschrijfrondes te verbeteren zijn.
Het lijkt erop alsof onderzoek doen veel tijd kost, tijd die je ook kunt besteden aan het schrijven van je boek. Houd echter ook rekening met de tijd die het kost als je veel moet herschrijven. Vaak zit daar juist het meeste werk in. Bespaar jezelf dus de moeite en bepaal op voorhand hoe het verhaal begint en eindigt. Bepaal welke ontwikkeling je hoofdpersonage doormaakt en hoe hij of zij daar gedurende het verhaal mee zal omgaan.
Zodra je veel van die elementen hebt uitgewerkt, hoef je tijdens het schrijfproces alleen maar van A naar B te werken. De gaten in de plot kun je gaandeweg opvullen. Op die manier kun je ook belangrijke aspecten die zich later in het verhaal voordoen in het verhaal al vroeg introduceren of door laten schemeren. Zonder een plan zou je dergelijke hints pas in een herschrijfronde moeten invoegen, wat tijdrovend is.
In een plan kun je ook op voorhand beslissen wat er gebeurt en waarom dat gebeurt. Vaak kom je er pas laat in het schrijfproces achter dat sommige gebeurtenissen niks toevoegen aan het verhaal dat je wil vertellen. Het gevolg is dat je een heel stuk van je verhaal kunt schrappen. Een schrijfplan helpt dat te voorkomen.
Negeer dus de neiging om direct achter je bureau te duiken en aan de slag te gaan. Schrijf eerst op wat je wil en hoe je daar gaat komen. Hoewel het aanvankelijk zal aanvoelen als een tijdrovende klus, zal een concept van je verhaal veel ruimte vrijmaken in je gedachten en je een aantal herschrijfronden besparen.
Bron
Gerelateerd
Dossier
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!