Start » Nieuws » Schrijfprobleem #15: niet willen schrappen

Schrijfprobleem #15: niet willen schrappen

10 September 2012

Schrappen is een fundamenteel onderdeel van het schrijfproces.Soms ben je dol op een stuk tekst dat je hebt geschreven. Soms is het niet meer dan een alinea, maar het kan ook een scène of heel hoofdstuk zijn. Als vervolgens blijkt dat het stuk niet in de plot past, zit er maar één ding op: schrappen.

Vooral startende schrijvers die veel van de regels niet kennen, kunnen aangenaam verrast zijn als ze iets nieuws proberen. Vaak maken ze daarmee een stijlbreuk die al talloze keren is gemaakt, waardoor het een cliché is geworden of waardoor het simpelweg niet fijn leest.

De oplossing: laat je werk aan iemand lezen die deze regels kent, of wegwijs is in de wereld van Nederlandse literatuur. Duik zelf ook in de regels en lees vooral veel, zodat je weet wat wel of niet werkt. Vervolgens kun je in jouw tekst elementen herkennen die misschien beter weggelaten kunnen worden.

Hoe moeilijk schrappen ook is, het is iets wat elke schrijver moet doen. Als het betekent dat je een heel hoofdstuk moet verwijderen omdat het niet binnen de plot past, het zij zo. Zie de tijd en moeite die je erin hebt geïnvesteerd als een leerervaring en bedenk dat je er alleen maar op vooruit gaat door het te doen.

Bron: www.schrijvenonline.org

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijfprobleem #14: geen onderscheidende personages hebben
- Schrijfprobleem #13: je personages niet kennen
- Schrijfprobleem #12: te veel variatie in dialoogaanduidingen
- Schrijfprobleem #11: verkeerd gebruik van scènes
- Schrijfprobleem #10: de les lezen


Tags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!