Afbeelding
lil artsy via Pexels
lil artsy via Pexels
Dan is het ineens zover: je manuscript is klaar om de wereld in te gaan. Maar als je je erin gaat verdiepen wat er allemaal nog moet gebeuren voordat je een boek in handen hebt, begint het je ineens te duizelen. Er zijn zoveel uitgeverijen, de mogelijkheden lijken eindeloos! Waar moet je op letten, wie kun je benaderen?
De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is of je je boek zelf wilt uitgeven of dat je je manuscript wilt aanbieden aan een uitgeverij. Dat zijn twee verschillende paden die je kunt bewandelen. Kies je voor een uitgeverij? Dan maak je een voorstel voor de uitgever. Het kan lang duren voordat je duidelijkheid hebt en je zal misschien op een aantal punten concessies moeten doen. Een groot voordeel is wel dat je, in de meeste gevallen, te maken hebt met professionals die weten hoe je dit traject aan moet pakken. Als je te maken hebt met een traditionele uitgever, mag je ervan uitgaan dat die ook de productie en distributie van het boek bekostigt.
Kies je ervoor om zelf je boek uit te geven? Dan kan je sneller schakelen. Alle belangrijke keuzes kun je helemaal zelfstandig maken, daar staat tegenover dat alle investeringen ook voor jouw rekening zijn. Ook kan je bij selfpublishing overweldigd raken door alle zaken waar je op moet letten en de uitdagingen waar je voor komt te staan.
Dat begint al bij het maken van keuzes voor de vormgeving. Welk formaat moet het boek worden? Welk lettertype kies je? Hoe moeten de koppen eruitzien? Wat moet de regelafstand worden? Hoe zit het met eventuele illustraties? Voor welke kleuren op de omslag kies je? En ga zo maar door.
Of je nu met een uitgever in zee gaat of niet: de stappen die volgen zijn altijd nagenoeg hetzelfde. Je boek moet worden vormgegeven en gedrukt, en dan verspreid en verkocht. Elke stap heeft zijn eigen aandachtspunten. Allereerst ga je dus nadenken over de vormgeving van je boek. Dat is een project op zich, waar je als auteur zeker de tijd voor moet nemen. Een tip: sla eens een paar boeken open en kijk wat je mooi vindt en wat juist niet. Dat zal je helpen bij het doorhakken van die moeilijke knopen, je zult merken dat er veel keuzemogelijkheden zijn.
Het ontwerpen van de omslag hoort ook bij de vormgeving. Dat is een leuk en creatief proces. Een veel gemaakte fout is dat auteurs te veel uitgaan van hun verhaal bij het ontwerpen van een cover. Tip: laat je verhaal los en verplaats je in de lezer. Als jij in een volle boekwinkel staat, welke omslagen trekken dan jouw aandacht? De bedoeling van een aantrekkelijke cover is niet per se dat deze direct laat zien waar je verhaal precies over gaat, de bedoeling is dat een potentiële lezer ernaar kijkt en meer wil weten over je boek. Na het zien van de cover moet deze lezer je boek oppakken en de achterflap willen lezen. Die achterflap moet er natuurlijk ook mooi uitzien en dat brengt me op het volgende: heb je al een goede auteursfoto van jezelf?
Terwijl je met dit alles bezig bent, is de tijd aangebroken om alvast werk te maken van de marketing van je boek en de voorbereidingen voor de distributie en verkoop. Ook deze stappen hebben weer hun eigen aandachtspunten, te veel om op te noemen…
Kortom: nadat je je manuscript hebt afgerond, zijn er nog heel wat stappen te zetten en keuzes te maken in de reis van idee naar boek. Toch is ook dit deel van de schrijfreis bijzonder en mooi, en zeker weten onvergetelijk. Het is belangrijk om ook dit deel van de reis niet onvoorbereid te maken, dus laat je goed informeren. Vraag bijvoorbeeld om een adviesgesprek bij een professional en zoek zoveel mogelijk informatie bij elkaar.
Nog een paar stappen en dan is je boek er eindelijk. Op een dag kreeg je een idee, en toen… was daar ineens dat boek! Dan is je droom eindelijk uitgekomen, hoe fantastisch is dat?
Veel plezier met de laatste stappen!
Liefs,
Jet Hoogerwaard
Jet Hoogerwaard is onder andere opgeleid als docent en werkt in verschillende hoedanigheden als schrijfprofessional. Zij geeft schrijfcursussen, is redacteur en begeleidt schrijvers in het traject van idee naar boek. Daarnaast is ze actief als auteur en uitgever.
Jacqueline Zirkzee en Jet Hoogerwaard schreven Van idee naar boek, de onmisbare gids voor iedere schrijver, omdat ze in hun dagelijkse werkzaamheden als schrijfprofessional merkten dat veel schrijvers tegen dezelfde vragen aanlopen. Van idee naar boek geeft antwoord op deze vragen en is inmiddels overal verkrijgbaar. Op 5 februari vindt voor de tweede maal het Schrijfevent plaats, een avond waarin het traject van idee naar boek centraal staat, een inspirerende en informatieve avond voor beginnende en gevorderde schrijvers, waarbij de auteurs het publiek meenemen op schrijfreis. Dit evenement vindt plaats bij BplusC in Leiden.
Tickets voor het Schrijfevent boek je hier
Meer over het (ook los van het event te bestellen) boek lees je hier.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!