Afbeelding

Boek schrijven - motivatie vinden

Foto: Pexels

Zo houd je het schrijven vol!

Schrijven is fijn, lekker en heerlijk. Maar soms niet. Dan vind je je boek stom, voelt schrijven als een sleur, heb je geen inspiratie, vraag je je af waarom jij in godsnaam een boek zou kunnen schrijven, en dan lonkt Netflix ook nog.


Iedereen die schrijft heeft daar zo nu en dan last van. De kunst is je er niks van aan te trekken en vol te houden. In dit artikel reik ik je daar een paar handvatten voor aan.

Bijvoorbeeld tegen:

Sleur

Als je het schrijven als een sleur ervaart, ben je waarschijnlijk ergens vastgelopen. Je personages zijn niet spannend meer, de gebeurtenissen ook niet, of je merkt dat je tekst een herhaling van zetten is.

Hoe trek je je uit die zuigende blokkeermodder?

Voordat je je boek begint te schrijven is het handig een idee te hebben waarover het gaat, om de plot in beeld te hebben en een (begin van een) verhaalstructuur op te stellen – dat hoeft niet helemaal uitgewerkt te zijn; ook een algemene lijn geeft al houvast.

Heb je dat niet van tevoren gedaan, dan kun je dat alsnog doen: schrijf een synopsis. Dat kan je enorm uit je vastzitten losmaken. Wees niet bang om de weg te verlaten die je in je boek-tot-nu-toe ingeslagen was; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Ik kan niet schrijven!

I suck - dat steekt bij veel schrijvers geregeld de kop op. Ook bij professionals. Die gedachte veegt alle ideeën, alle eloquentie, alle creativiteit en inspiratie uit je hoofd en vervangt ze door overtuigingen van falen en tekortschieten. Ik heb er zelf ook last van.

Laat je niet gijzelen door dat valse duiveltje! Negeer hem (of haar – in mijn hoofd is het een valse jaloerse bitch) en ga gewoon schrijven. Hoeft niet per se aan je boek; het maakt niet uit wat, want elk schrijfactie maakt inspiratie los. Schrijven leidt tot inspiratie; niet andersom.

Vrijwel iedereen kan schrijven. De een wat beter dan de ander, maar in tegenstelling tot wat je misschien verwacht zijn talent, fantasie en creativiteit minder belangrijk dan discipline en doorzettingsvermogen.

Om Stephen King te citeren: Talent is cheaper than table salt. What separates the talented individual from the successful one is a lot of hard work.

Ook al heb je 0% zin en geloof je niet dat je het kunt, negeer dat gevoel en schrijf! Al is het maar een boodschappenbriefje.

Even afstand nemen

Wat ook kan helpen is juist even afstand nemen van je boek. Ja, dat maakt het ingewikkeld; wat moet je doen: schrijven of juist even niet? Probeer wat bij jou het beste werkt.

Bij even afstand nemen gaat het erom je hoofd leeg te maken van blokkerende gedachten en creativiteit te stimuleren. Ga naar buiten, wandelen; of loop door je huis. Kijk naar details in je omgeving en kijk bewust, alsof je die voor het eerst ziet. Dat helpt om een frisse wind door je brein te laten blazen en stimuleert creativiteit.

Ik wens je veel lekker schrijven toe! 

Over de auteur

Miriam Wesselink:

1. Is informatieanalist van beroep.
2. Is schrijver omdat ze schrijven heerlijk vindt.
3. Schrijft momenteel haar boek Verstrengelde Deeltjes.
4. Schrijft ook artikelen op haar schrijftipswebsite Singularity.nl.
5. Schrijft zo nu en dan een kort verhaal en publiceert dat dan ook op haar site.
6. Twittert over van alles en nog wat.
7. Heeft als motto: ik bid niet maar vloek wel.