Afbeelding

Elk jaar een boek schrijven

Foto: Pexels

5 schrijvers die elk jaar een boek schrijven: hoe doen ze het?

Elk jaar een boek schrijven, herschrijven en uitgeven. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar deze schrijvers krijgen het voor elkaar! Wat is hun schrijfgeheim? 


1. Jeroen Windmeijer

In 5 jaar tijd wist Jeroen Windmeijer 6 boeken te schrijven en uit te geven, allemaal propvol spannende godsdienstige twists en turns. Hij debuteerde met De bekentenissen van Petrus, later ook wel bekend als Het Petrus-mysterie. Zijn hoge schrijftempo houdt hij vol door het schrijven te behandelen als een 9-tot-5-baan. Elke doordeweekse dag gaat hij naar een kantoortje om 2000 woorden te schrijven. “Op deze manier kan ik per week 10.000 woorden schrijven en heb ik in tien weken tijd dus al genoeg woorden voor een heel boek.” In de praktijk duurt de eerste versie 4 tot 5 maanden en het herschrijven nog een half jaar. 

Wil je het hele interview met Jeroen Windmeijer lezen? Kijk dan hier

2. Stephen King

Om net zo veel boeken uit te geven als Stephen King moet je wel een hoog schrijftempo hebben. Net als Windmeijer schrijft hij elke dag 2000 woorden, maar dan zeven dagen per week. In een interview met Schrijven Magazine zei hij: “De eerste versie van een boek – zelfs een lang boek – mag niet meer dan drie maanden in beslag mag nemen, de duur van een seizoen. Duurt het langer, dan begint het verhaal – in elk geval voor mij – iets te worden wat van buiten mijn wereld komt.”

3. John Grisham

Voordat John Grisham bekend werd als schrijver, schreef hij naast een fulltimebaan als jurist én had hij nog twee jonge kinderen. Hoe hij dat deed? Discipline. “Elke ochtend, 7 uur, zelfde bureau, zelfde kop koffie, zelfde alles,” zo schrijft de website Tijdwinst over de schrijver. Dat eerste boek ging hem niet altijd even gemakkelijk af. De discipline eiste zijn tol, vertelt Grisham: “Er waren tijden dat ik het boek een maand lang liet liggen. En dat ik het écht niet meer wilde oppakken. Ik was moe, wilde alleen maar slapen. Ik vroeg me dan af waar ik mee bezig was.” Sindsdien schrijft hij elk jaar minstens 1 boek. 

4. Mary Higgins Clark

Misdaadauteur Mary Higgins Clark overleed eerder dit jaar, maar is tot 2018 als een speer boeken blijven schrijven. Ook voor haar begon dat met plannen: om 5 uur op, schrijven tot 7 uur wanneer de kinderen haar nodig hadden. Clark en Windmeijer onderstrepen een belangrijk aspect om een succesvolle schrijver te worden: ga schrijven! In een interview met The Internet Writing Journal zei Clark: “Zo veel mensen zeggen tegen me: ‘Ik ga een boek schrijven zodra…’ Het fatale woord is zodra. 

Windmeijer is het met haar eens: “In plaats van dat je in de avond een serie gaat kijken op Netflix, zou je ook bezig kunnen zijn met dat wat je altijd al hebt gewild.” Schrijven dus! 

5. Lucinda Riley

Riley domineert tegenwoordig de bestsellerlijsten met haar boeken over De zeven zussen, maar ook andere verhalen van haar zijn ongekend populair. Ze pent er elk jaar minstens 1 neer. Wat kan je leren van het megasucces van haar serie? Dat lees je in het eerste nummer van Schrijven Magazine van 2021! 

Discipline

Al deze schrijvers hebben dus één ding gemeen: discipline! Elke dag schrijven is de sleutel tot succes (en het helpt als je al zo ver bent dat je fulltime kan schrijven natuurlijk). 
 

Techniek