Afbeelding

Productiever schrijven? Deze 5 tips helpen je

Foto: Pexels

Productiever schrijven? Deze 5 tips helpen je

Of je nu net begint met schrijven of al jarenlang meedoet aan NaNoWriMo, productiviteitstips zijn altijd welkom. Een verhaal of boek schrijven is nou eenmaal een lastige puzzel. Je moet jongleren met alle onderdelen van je verhaal, zoals je personages, plot en stijl. Maar je moet ook al acrobatische toeren uithalen om schrijven een plekje te geven in je drukke leven! 


Als schrijfcoach weet ik hoe het voelt en help ik er dagelijks andere schrijvers mee. Graag deel ik een aantal tips met je, zodat je met plezier meer woorden op papier zet.

1. Stel een doel

Je kunt niet brainstormen, schrijven en herschrijven tegelijkertijd. Dan blijf je maandenlang aan dezelfde drie zinnen schaven. En die zinnen zijn dan wel heel mooi, maar zonder de rest van het verhaal heb je er weinig aan.

Door een doel te stellen, blijf je gefocust. Je verspilt geen energie met hier en daar wat aanrommelen.

Wat wil je de komende tijd (af)schrijven? En welke stappen zijn daarvoor nodig?

2. Wacht niet op inspiratie

Het voelt heerlijk om uit het niets overvallen te worden door inspiratie. Maar als je alleen maar schrijft wanneer je dat gevoel hebt, kan het tientallen jaren duren voordat je boek af is. Vind je dat te lang duren? Dan zal je van schrijven een gewoonte moeten maken.

Plan afspraken met jezelf in, zoek er eventueel een schrijfmaatje bij en zorg dat je regelmatig schrijft. Je zult zien dat die inspiratie ook steeds regelmatiger opduikt!

Waar en wanneer ga je schrijven? 

3. Weet wat je meet

Kijk, NaNoWriMo is duidelijk: het doel is om een boek van 50.000 woorden te schrijven in 30 dagen. Dat is een gemiddelde van 1667 woorden per dag. Maar de organisatoren gaan er niet vanuit dat je in die maand een goed boek schrijft. Het gaat erom dat je de woorden op papier kwakt. De rest van het jaar kun je schaven en schrappen.

Hoe snel je schrijft, zegt niets over de kwaliteit van de inhoud. Daarnaast tel je dan niet mee hoe lang je erover doet om je ideeën te bedenken, onderzoek te doen en andere relevante taken.

Wat is voor jou op dit moment belangrijker: de kwaliteit of de kwantiteit? 

4. Doe het niet alleen

Schrijven hoeft helemaal geen eenzame bezigheid te zijn. Sterker nog, iedere schrijver heeft iemand nodig die hem op zijn blinde vlekken wijst! Wanneer je je eigen verhaal honderd keer hebt herlezen, vind je het niet zo spannend meer. En omdat je er zelf middenin zit, is het lastig inschatten of het op een nieuwe lezer duidelijk en boeiend overkomt.

We hebben allemaal iemand nodig die ons blijft aanmoedigen en iemand die ons kritische feedback kan geven.

Wat voor steun heb je nodig? Aan wie kun je dat vragen?

5. Vier je successen

Veel schrijvers blijven eindeloos staren naar hun stip op de horizon. Ze raken steeds meer gefrustreerd dat hun boek nog steeds niet af is. Herken je dat?

Breng je mijlpalen onderweg in kaart. Door te vieren dat je weer een stap dichterbij bent gekomen, krijg je een extra shotje motivatie.

Waarop ga jij jezelf trakteren bij de volgende mijlpaal?

Over de auteur

Kelly Meulenberg is schrijfster en schrijfcoach. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, manuscriptbeoordelingen en schrijfbijeenkomsten (als de coronamaatregelen dat toelaten). In oktober 2020 verscheen haar boek Schrijverig: Het inspiratieboek voor beginnende schrijvers. Het boek staat vol tips en oefeningen om te beginnen met schrijven en lekker door te gaan.  

Service