Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Er wordt wel eens beweerd dat meer dan een miljoen Nederlanders een boek wil schrijven. Tijdens Corona zijn een hoop mensen aan de slag gegaan, en helaas ook weer gestopt. Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het schrijven van een boek? En met welke tips maak je het proces plezierig en het resultaat succesvol?
In dit artikel deel ik mijn eigen fouten bij het schrijven van 30 boeken, fouten die ik ook vaak zie bij anderen en de oplossingen die voor mij en duizenden schrijvers die ik coachte echt hielpen.
Net als de meeste schrijvers schreef ik mijn eerste boek op een lineaire manier: ik begon vol enthousiasme en met een goed idee op pagina één en worstelde me door naar de laatste pagina. Een jaar – en heel veel hard werk, herschrijven en herstructureren later – was er in mijn geval uiteindelijk een boek. Helaas stranden veel boekprojecten op deze manier. Als je de paginanummers volgt in plaats van je energie, loop je op een gegeven moment vast. Schrijven wordt dan ‘moeten’ en dat lijkt te veel op werk…
Tip: Begin bij het eind
Het geheim is om te beginnen met de belangrijkste pagina van je boek. Schrijf eerst je achterflap! Deze ‘elevator pitch’ is het eerste wat potentiële lezers lezen; in een boekwinkel of online. Het is ook de samenvatting van je boek die je bijvoorbeeld aan een uitgever stuurt. Daarnaast biedt het je ook een goede structuur voor jouw schrijfproces: hoe ga je de belofte die je op je achterflap aan je lezers doet, waarmaken in je boek?
Veel schrijvers beginnen opgetogen te schrijven, zonder overzicht of een duidelijke structuur. Dat voelt fijn in het begin, maar het levert helaas zelden resultaat op. Op een gegeven moment kun je niet verder en moet je stukken gaan herschrijven; dan verlies je je motivatie. De meeste boekprojecten verdwijnen zo in een la of vergeten computerbestand.
Tip: Maak eerst een structuur
Of je nu een roman schrijft of een business-boek; ik kan je aanraden om eerst grove opzet, verhaallijn en hoofdstukindeling te maken. Bepaal per hoofdstuk wat waar komt. Met een duidelijke structuur hoef je je geen zorgen te maken over wat waar past. Nu kun je gewoon je energie volgen tijdens het schrijven, kris-kras door je boek als je dat wilt.
Met een lege pagina voor je neus blokkeert vaak je creativiteit. Ook kan het overweldigend voelen om zo’n groot project vanaf nul te beginnen. En je herkent vast dat gevoel van ‘dit heb ik toch al eens eerder geschreven?’
Tip: Gebruik wat je al hebt
Het kan veel makkelijker! Veel schrijvers realiseren zich niet dat ze al veel materiaal hebben dat ze kunnen hergebruiken. Blogs, trainings, websites, emails, presentaties, dagboeken: daar zitten vast stukken bij die je zo kunt gebruiken in een van de hoofdstukken of thema’s die je nu in je inhoudsopgave hebt staan. Dat vult lekker snel!
Als je pas aan marketing begint te denken wanneer je boek af is, dan is het eigenlijk al te laat. Bij de lancering van je boek heb je namelijk maar één moment, terwijl in het voortraject meer promotiewaardige momenten te creëren zijn. Bovendien kost het vaak tijd om de juiste doelgroep te bereiken op de juiste manier, dus kun je er beter vroeg mee beginnen.
Tip: Communiceer al over je boek vanaf het moment dat je je achterflap klaar hebt.
De schrijvers die ik coach verkopen vaak al honderden exemplaren van het boek dat ze nog aan het schrijven zijn, door het concept aan hun netwerk te presenteren. Door jouw doelgroep te laten weten dat je boek eraan komt, creëer je ook betrokkenheid. Je breidt je netwerk uit met journalisten, ambassadeurs en mogelijke lezers. En je krijgt de kans om je communicatiestijl te oefenen, zodat je niet van die irritante ‘koop mijn boek’ promotie maakt, maar het op een manier doet die wél sympathiek overkomt en werkt.
Met andere woorden: draai het hele proces van een boek schrijven om. Mijn ‘Reverse Writing’ systeem geeft je een compleet andere schrijfervaring. Meer info in mijn bio.
Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!