Afbeelding

Stapel boeken

Foto: Unsplash

Waarom je al met promotie moet beginnen terwijl je nog aan het schrijven bent

Normaal gesproken beginnen schrijvers pas over marketing na te denken wanneer hun boek klaar is. Dan is het eigenlijk al te laat. Bij de lancering van je boek heb je maar één moment, terwijl in het voortraject meer promotiewaardige momenten te creëren zijn. Het goede nieuws is dus dat je nú al veel kunt doen, juist tijdens het schrijfproces. In dit artikel vind je ideeën en tips.


Een goed boek verkoopt zichzelf? 

Helaas liggen er veel goede boeken te verstoffen, omdat niemand weet dat ze bestaan. Marketing om je boek bij jouw doelgroep onder de aandacht te brengen - en houden - is essentieel. 
Boekmarketing is veel werk, maar het kan je ook veel brengen. Niet alleen qua verkopen; het geeft je tegelijkertijd meer inzicht in je potentiële lezers en jouw toegevoegde waarde voor hen. De promotie is op zich al een manier om jouw boodschap te delen. Plus het zorgt voor meer zichtbaarheid voor jouw onderwerp en jouzelf als expert.  

Drietrapsraket

Promotie van je boek is een lange termijn project, met drie fasen, die ieder een ander soort focus en communicatie vereisten:
1. Proloog: de promotie en voorverkoop starten al, terwijl je je boek nog aan het schrijven bent.    
2. Climax: Je boekpresentatie, de lancering van je boek                    
3. Epiloog: het ‘naspel’ nadat je boek is uitgegeven.

Waarom zou je wachten tot je boek af is?                          

Redenen om nu al te beginnen met het opbouwen van je netwerk en communicatie rondom je boekproject plus thema:                                     
•    Als sociale media en marketing relatief nieuw voor je zijn, dan heb je tijdens deze aanlooptijd de gelegenheid om dingen uit te proberen en te leren. In het begin ben je nog minder zichtbaar, of alleen voor vrienden en familie en dan is het dus niet zo erg of eng om fouten te maken. Zie het als een leerproces.     
•    Het is beter om nu al relaties op te bouwen met journalisten die je straks nodig hebt, dan ze in één keer te overvallen met je boek.               
•    Neem de tijd om een netwerk aan ambassadeurs op te bouwen: het liefst mensen met een groot bereik, die ook belang hebben bij jouw onderwerp.                                    
•    Het is een enorme stok achter de deur om daadwerkelijk het boek te schrijven en af te maken!    


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


Wanneer te beginnen en hoe?

Zodra je je tekst voor de achterflap klaar hebt, zou ik deze al delen. Dan kun je je concept meteen testen, terwijl je stiekem ook al je boek promoot.
De volgende stap is het coverontwerp. Betrek je volgers hierbij: welke cover vinden ze mooier? Welke past beter bij het onderwerp? 
Als je de achterflap en cover klaar hebt, kun je eventueel zelfs al de voorverkoop van je boek starten! Zo kun je hopelijk al een deel van de kosten van het ontwerp, drukwerk et cetera dekken.    

Voorkom deze fout 

“C’est le ton qui fait la musique”

Heb je zelf ook zo’n hekel aan die ‘koop mijn boek!’ communicatie? Het is beter om je niet op verkopen te richten, maar op contact maken.
Je kunt jouw potentiële lezers helpen om hun probleem op te lossen door jouw kennis te delen. Daarbij kun je af en toe doorverwijzen naar je boek, maar niet altijd.
Ook kun je lezers betrekken bij jouw schrijfproces, waardoor jouw berichten authentieker en minder ‘verkoperig’ over zullen komen.    
Zorg tot slot dat het geen eenrichtingsverkeer wordt, waarbij jij alleen maar ‘zendt’. Je kunt je publiek vragen om input en feedback, wat het boek beter en completer zal maken.    

Hopelijk ga je de promotie op deze manier net zo leuk vinden als het schrijven van je boek en praten over jouw onderwerp. Met als gevolg: meer zichtbaarheid voor jou, je boodschap, je boek en je andere producten en diensten.

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, een Schrijvers Mastermind of manuscriptbeoordelingen. 
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.

Service