Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Voor mij was het een echte eyeopener dat je zelfs de meest standaardonderdelen van een boek persoonlijk kunt maken. Je kunt werkelijk ieder deel specifiek voor jouw boek aanpassen door je eigen tone of voice mee te geven: de disclaimer, het colofon, zelfs de copyright pagina!
Neem bijvoorbeeld de disclaimer. Normaal gesproken is die standaard en saai zoals deze: “De uitgever is niet verantwoordelijk”, “De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid”, blablabla. Heb je ooit overwogen je eigen disclaimer te schrijven, op geheel eigen toon en het onderdeel van je boek te maken? Het kan je boek nóg interessanter maken. Je disclaimer kan er eventueel zelfs voor zorgen dat mensen je boek willen lezen!
Ik geef je een voorbeeld uit een van mijn eigen boeken. Heb jij al een foute man? is een zeer persoonlijk verhaal over mijn relatie met een playboy; een bestaande persoon. Om zijn privacy enigszins te beschermen heb ervoor gekozen de naam van de hoofdpersoon te veranderen, maar ook om te kunnen beweren dat niet alles in het boek echt gebeurd is.
In mijn disclaimer heb ik opgenomen dat ongeveer 90 procent van mijn verhaal klopt en de resterende 10 procent ‘dichterlijke vrijheid’ is. Dit is een heel slimme zin om in bijna elk boek te plaatsen, omdat het betekent dat het een waargebeurd verhaal is, maar je hebt wat kleine dingen veranderd. En als iemand later zegt “Ik heb het niet op die manier gezegd”, of “Dat is niet precies zo gebeurd”, dan kun je zeggen “Kijk, dat is de 10 procent dichterlijke vrijheid waarover ik het heb gehad.”
Het liefdesverhaal met Maarten in dit boek is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Het mag duidelijk zijn dat mijn rol hierin niet de schoonheidsprijs verdient. Waar een foute man aan het ‘werk’ is, zijn vaak meerdere vrouwen in het spel. Hoewel je op zo’n moment misschien niet alle informatie hebt, of niet de juiste informatie, voel je wel aan dat er iets niet klopt. Toch heb ik ervoor gekozen om het spel mee te spelen.
Zwart-wit bestaat niet. We hebben allemaal een beetje een foute man/vrouw in ons. Daardoor doen we soms anderen pijn of benadelen we hen. Hoewel dat in mijn geval niet bewust gebeurde, neem ik de volle verantwoordelijkheid voor mijn daden en bied ik de mensen die ik pijn heb gedaan hierbij nogmaals mijn verontschuldigingen aan.
Om betrokkenen te beschermen, heb ik soms namen veranderd, de chronologie aangepast en laat ik zo veel mogelijk data weg. Laten we zeggen dat 90 procent van het verhaal echt letterlijk zo gebeurd is en dat ik voor de overige 10 procent gebruik heb gemaakt van dichterlijke vrijheid. Bepaal voor jezelf welke 10 procent dat is...
Het gaat er niet om wat precies wel of niet is gebeurd, maar wat het met mij heeft gedaan en wat ik ervan heb geleerd; dat is wat ik graag wil delen.
Of de personen in dit boek enige gelijkenis vertonen met bestaande personen, en of het Caribische eiland veel op Curaçao lijkt, laat ik geheel over aan de fantasie van de lezer.
De laatste zin is deels een grapje, dat echter ook naar die ’10% clausule’ verwijst. Geef mensen ook voor jouw boek iets om over na te denken, laat ze hun verbeelding gebruiken.
Zorg dat de toon van je disclaimer echt bij jouw boek past. Dit is een van de vele, vele tips die ik in mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ geef. Wist je dat je ook het colofon en de ‘copyright’ sectie op deze manier helemaal naar je eigen hand kan zetten? Ik wens je veel plezier met het personaliseren van de standaardonderdelen van jouw boek!
Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, haar online programma of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.