Afbeelding

Succesvol non-fictie boek schrijven

Foto: Pexels

Nóg 5 formats voor een succesvol non-fictie boek

Zoek je inspiratie hoe je over jouw onderwerp of expertise een boek kunt schrijven? Hierbij bespreek ik de tweede helft van de 10 succesvolle non-fictie boekmodellen. Je hoeft alleen nog je eigen inhoud toe te voegen aan de geboden ‘kapstok’. 


1. Het ___ manieren om iets te doen-boek

Je hebt misschien gehoord van de bestseller ‘50 simple things you can do to save the earth’. Dit is een format dat veel auteurs met succes hebben gebruikt. Je kunt overigens ieder aantal gebruiken: 7, 10, 50 en 101 zijn nummers die vaak worden gebruikt.

2. De verzameling van verhalen

Een van de bestsellers in deze categorie is Chicken Soup for the Soul. Het boek werd een bestseller, omdat het mensen helpt om anders te denken. 

Verkoop-trainer Dan Seidman schreef Sales Autopsy, waarin hij vijftig grappige verhalen vertelt en analyseert over verkopers die een verkoop verknalden. Een briljante verzameling verhalen die aanzet tot nadenken. 

Dit format is makkelijk te volgen – je vraagt naar de verhalen van andere mensen over een onderwerp en kiest de beste eruit om opnieuw uit te brengen (uiteraard met hun toestemming). Het werkt echt. Ik reageerde op het verzoek van andere auteurs die op zoek waren naar verhalen van sprekers en filantropen. Mijn verhaal werd geselecteerd voor een bijdrage aan de boeken The Speaker Anthology en The Power of Philanthropy

Ook zamelde ik zelf verhalen in voor mijn boeken Jij bent bijzonder en Vrijheid om te worden wie je bent. Ik vroeg een aantal bekende en markante Nederlanders om hun ervaring met vrijheid te beschrijven. Die prachtige en veelzijdige verhalen werden geïllustreerd met tekeningen die mijn opa tijdens zijn onderduiktijd in de Tweede Wereldoorlog maakte. 

3. Het grappen- of citatenboek

De meeste mensen associëren advocaten niet meteen met grappig, maar twee advocaten weerlegden dat toen ze The Lawyer’s Joke book samenstelden.

De media houden van onderwerpen die grappig en vermakelijk zijn. Dit grappenboek heeft veel deuren voor de auteurs geopend en leidde tot tientallen interviews met de media. 

Dit format kan worden toegepast op ieder beroep, onderwerp en iedere hobby. Denk bijvoorbeeld aan The Dentist Joke Book of The Teacher Joke Book. Een specifieke beroepsgroep maakt het eenvoudiger om je doelgroep te bereiken. 

Dit soort boekjes zijn leuke cadeautjes of weggevertjes voor mensen met een bepaald specialisme of een gedeelde interesse in jouw onderwerp.  

4. De collectie van je eerdere werken

Heb je een blog, of heb je artikelen geschreven voor een magazine, krant of website? Geef je een nieuwsbrief of een e-zine uit? Heb je een presentatie, e-course of een training over jouw onderwerp? Dit kan veel stof voor een boek opleveren. 

Stel je beschikbare materiaal gewoon in een logische volgorde samen, schrijf een achterflap en een inleiding en je bent klaar om te gaan. 

Voor What the Dog Saw maakte Malcolm Gladwell zo een compilatie van 19 artikelen die oorspronkelijk in The New Yorker zijn gepubliceerd. 

Dit is hoe ook mijn boek ‘Je bent een TOPVROUW’ tot stand is gekomen. Ik was een tijdje columnist voor Vrouw.nl van De Telegraaf. Op een gegeven moment heb ik mijn twintig beste blogs geselecteerd en er een boekje van gemaakt.

5. Het hoe-iemand-aan-te-nemen boek

Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers is hoe ze de juiste persoon kunnen vinden om een specifieke taak gedaan te krijgen. 

Een boek over iemand aannemen of inhuren hoeft niet voor managers of CEO’s geschreven te worden. De mensen die namelijk de grootste behoefte aan deze informatie hebben, zijn de mensen die juist (nog) niet vaak anderen hebben aangenomen. 

Twee boeken waarin dit format doeltreffend wordt gebruikt zijn ‘How to hire a nanny’ en ‘Before you hire a contractor’. 

Het delen van kennis die je hebt opgedaan in jouw bedrijfstak is een fantastische manier om je expertise te presenteren en nieuwe klanten te krijgen.

Ook de eerste vijf tips lezen? Dat kan hier!

Over de auteur

Afbeelding

Zo schrijf je een boek

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, haar online programma of manuscriptbeoordelingen. 

Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.

Uitgeven

Techniek