Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Geen idee hoe je over jouw onderwerp of expertise een boek kunt schrijven? Ter inspiratie presenteer ik je een aantal succesvolle formats voor non-fictieboeken. Door te beginnen met een bewezen format, wordt het schrijfproces veel minder overweldigend. De beste boekideeën zijn soms verrassend simpel. Je hoeft alleen nog je eigen inhoud toe te voegen aan de geboden ‘kapstok’. Ik heb 10 succesvolle non-fictie boekmodellen voor je. Hierbij bespreek ik de eerste 5.
Welk format spreekt je het meeste aan en welke past het beste bij jouw onderwerp?
Mensen zijn altijd geïnteresseerd om te leren over fouten die ze kunnen vermijden, dus is dit een populair format. Een voorbeeld? ‘New Sales Speak: The 9 Biggest Sales Presentation mistakes and How to Avoid Them’ van Terri Sjodin.
Memoires en (auto)biografieën staan vaak op bestsellerlijsten. Veel mensen zouden willen weten hoe Richard Branson tot zijn succes is gekomen en wat er nu precies met Monica Lewinsky is gebeurd toen zij stagiaire was op het Witte Huis.
Je hoeft overigens niet beroemd te zijn om een succesvolle (auto)biografie te schrijven. Het enige wat je nodig hebt, is een goed verhaal. Elisabeth Smart werd op jonge leeftijd ontvoerd en haar boek over haar ervaringen werd een bestseller. Mijn eerste boek Wat is jouw excuus? is mijn autobiografie en werd de basis voor mijn andere werken.
Overweeg eens je eigen verhaal te vertellen, bijvoorbeeld aan hoe je leven is veranderd na een ziekte of een uitdagende gebeurtenis of hoe je succesvol bent geworden in jouw niche. Je kunt bijvoorbeeld ook je familiegeschiedenis documenteren.
Bundel een aantal interviews over een bepaald onderwerp en je hebt een boek. J.M. Trippon is een accountant (CPA) die dit model heeft gevolgd toen hij het boek ‘How Millionaires Stay Rich Forever’ schreef. Zijn boek werd een belangrijk netwerktool waarmee hij contacten kon leggen met miljonairs en ze kon interviewen.
Misschien wel de beroemdste in dit genre is Dale Carnegies ‘How to win friends & influence people’. Sommige auteurs vragen zich af of mensen hun andere producten wel kopen of hen nog steeds inhuren als adviseur als ze deze informatie weggeven. Het antwoord is ‘ja’. Juist door lezers goede en solide informatie te geven, zoeken ze contact met je om meer te weten te komen.
Uiteraard kun je nooit al jouw kennis in een boek kwijt, maar zelfs als je alles prijsgeeft wat je weet, willen mensen waarschijnlijk nog steeds jouw hulp, advies of coaching. Dit geeft je trouwens ook de status van expert op jouw (vak)gebied.
Mijn Handboek voor Wereldburgers en Digital Nomads boek zijn voorbeelden hiervan: ik leg exact uit hoe je digitale nomade kunt worden. Toch komen lezers daarna graag naar een van mijn workshops, boeken een RESULTant sessie of gaan mee op retreats: ze willen graag een expert die met ze meedenkt voor deze belangrijke beslissing.
Stellen mensen je vragen wanneer ze over jouw vakgebied of expertise horen? Welke vragen worden je het meest gesteld? Krijg je veel mails met vragen? Heb je een FAQ op je website staan? Misschien kunnen de veelgestelde vragen de basis voor een boek vormen. Stel je een boek voor met als titel ‘Antwoorden op jouw meestgestelde vragen over: [jouw onderwerp]’ en kijk wat er in je opkomt.
Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, haar online programma of manuscriptbeoordelingen.
Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. Probeer het zelf uit met de gratis checklist.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!