Afbeelding

Achterflaptekst schrijven

Foto: Pexels

Vijf dingen die je nog niet wist over je achterflap

Veel auteurs schrijven de achterflaptekst pas als hun boek klaar is. Een gemiste kans! Als je onderstaande vijf punten weet, zal je voortaan met heel andere ogen naar de back cover van jouw - en andere - boeken kijken.


1. De achterflap is de belangrijkste pagina van je boek 

Wat doe je als je in een boekhandel rondkijkt? Je selecteert boeken met interessante titels en omslagen en leest dan de achterflappen, correct? Bij onlineverkoop op websites als Bol.com of Amazon.com krijg je ook als eerste de blurb ofwel de tekst van de achterflap te zien. En wat stuur je als executive summary van je boek aan een uitgever om te kijken of hij geïnteresseerd is? Inderdaad; je achterflaptekst. Dit is de elevatorpitch van je boek en je marketingmateriaal. 

2. De auteur schrijft zelf de tekst, niet de uitgever

Ik had geen idee! Ik was nog amper begonnen met schrijven van mijn eerste boek, toen mijn uitgever A. W. Bruna me vroeg om voor de najaarsbrochure alvast de achterflaptekst aan te leveren. Kennelijk kopen boekwinkels in op basis van een brochure met coverfoto’s en achterflappen van boeken die maanden later pas uitkomen. Op basis van mijn tekst en de cover die Bruna liet maken, besloten de boekwinkels het boek – dat nog niet af was! – in te kopen. Zo leerde ik voor het eerst dat je de achterflap kunt gebruiken voor de voorverkoop van je boek. 


Afbeelding

Foto's in een kist

Wil je al jaren je levensverhaal op papier zetten? 

Iedereen heeft een boek in zich, en jij vast ook. Dat boek op papier krijgen, dat is weer een volgende uitdaging. Gelukkig krijg je hulp in ons online magazine boordevol: 
✅ Schrijftips 
✅ Ervaringen van specialisten
✅ Veelvoorkomende valkuilen op een rij

Zo kan je jouw levensverhaal eindelijk schrijven! 

Lees het magazine


3. Je achterflap bepaalt de inhoudsopgave en geeft je de structuur voor je boek 

De achterflap is niet alleen je belangrijkste verkooppagina, maar toont ook de opbouw van je boek, en geeft je de kapstok voor jouw schrijfproces. Hoe ga je de belofte die je op je achterflap aan je lezers doet, waarmaken in je boek? Zorg dat de inhoud van je boek aansluit bij de verwachtingen. Schrijf daarom je achterflap eerst! Het voorkomt dat je later in het schrijfproces vast loopt.

4. Het is een test of je boek-idee levensvatbaar is 

Voordat je veel tijd gaat stoppen in het schrijven van je boek, kun je je achterflap gebruiken om te kijken of er uberhaupt belangstelling is voor je boek en jouw insteek van je onderwerp. Post je achterflap op social media, stuur hem naar vrienden en bekenden en oefen je ‘elevator pitch’ waar mogelijk. Vraag om feedback om je flaptekst nog beter te maken. Krijg je steeds dezelfde vragen? Verwerk die dan in je achterflap tekst. Pas als je veel positieve reacties krijgt, ga je het boek schrijven. Wie weet kun je het zelfs al in de voorverkoop doen terwijl je nog aan het schrijven bent!

5. Zeg zoveel mogelijk in maximaal 250 woorden

En dan nu het ‘slechte’ nieuws… Er is beperkte ruimte op de achterflap. Je tekst moet goed leesbaar zijn en er komt ook nog een auteursfoto en een barcode bij. Dus je hebt ruimte voor maximaal 250-300 woorden, inclusief het stukje over de auteur (dat je uiteraard in de 3e persoon schrijft). Ik zie de achterflap als een soort puzzel, waarbij je moet zorgen dat alle belangrijke stukjes erin zitten en dat ze goed in elkaar passen. Het is de moeite waard om extra aandacht te besteden aan deze belangrijkste pagina van je boek. Er is zoveel over te vertellen dat ik er in mijn boek ‘Zo schrijf je een boek!’ een heel hoofdstuk aan wijd, met voorbeelden, veel gemaakte fouten en tips om die te voorkomen.

Over de auteur

Esther Jacobs is internationaal spreker, auteur van 30 boeken (o.a. ‘Zo schrijf je een boek!’) en organisator van schrijfweken op exotische plekken. Je kunt bij haar terecht voor online coaching, workshops, haar online programma of manuscriptbeoordelingen. 

Esther wordt ook wel de ‘No-Excuses Lady’ genoemd omdat ze voor alles een onconventionele oplossing vindt. Zo ook voor het schrijven van een boek. Haar Reverse Writing methode daagt je uit om met je achterflap te beginnen en al promotie voor je boek te maken terwijl je nog aan het schrijven bent. 
 

Uitgeven

Service