Hoe deze 10 bekende schrijvers aan inspiratie komen

Als je je inspiratie helemaal op geschreven hebt, moet je een manier vinden om het weer aan te vullen. Soms kan die inspiratie uit een verrassende hoek komen. Deze 10 bekende schrijvers doen dat zo!


1. Haruki Murakami: Een strikte routine

Weinig schrijvers zijn zo gestructureerd als Haruki Murakami, bekend van Kafka op het strand en Romanschrijver van beroep. Als hij bezig is met een roman, staat de schrijver om 4 uur ’s ochtends op, en schrijft hij vijf tot zes uur. Daarna volgt 10 kilometer hardlopen en/of zwemmen, gevolgd door de rest van de dag lezen. Om negen uur is het bedtijd voor Murakami. Deze strakke routine volgt hij zes maanden per jaar, zodat hij zichzelf in een ‘diepere gemoedstoestand’ brengt.

2. Cormac McCarthy: Praat met mensen

En iets meer dan alleen praten: McCarthy gebruikte een specifieke conversatie met zijn zoon als inspiratie voor The Road. In dit geval zelfs letterlijk. (Papa, what would you do if I died? / I’d want to die, too)

3. Emma Donoghue: Haal inspiratie uit andere boeken

Emma Donoghue, bekend van The Room, gebruikt andere schrijvers als inspiratie. Ze vond het vader-zoonverhaal van McCarthy in The Road zo sterk, dat ze wilde zien hoe het eruit zou zien als de hoofdpersoon een moeder zou zijn.

4. Herman Koch: Doe veldonderzoek

‘Onze’ Herman Koch doet graag onderzoek naar zijn personages. Voor het boek Zomerhuis met zwembad, waarin de hoofdpersoon een dokter is, maakte Koch een afspraak bij zijn eigen huisarts. De auteur wilde de arts observeren in zijn praktijk. (Het idee voor Het diner kreeg hij trouwens door Hemingway’s advies op te volgen: write drunk, edit sober)

5. Ransom Riggs: Verzamel foto’s

Riggs begon als kind met het verzamelen van oude foto’s. Hij begon gelijkenissen te zien in de foto’s waardoor hij een idee kreeg voor een boek. Zijn redacteur stelde een fictieboek voor, ook al had hij hier geen ervaring mee. Zo schreef Riggs Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

6. Khaled Hosseini: Volg het nieuws

Khaled Hosseini zag op het nieuws een item over de regels die de Taliban had opgelegd aan de Afghaanse bevolking, waaronder een verbod op vliegeren. Een activiteit die Hosseini als kind in Kabul veel had gedaan. Dit werd een kort verhaal van 25 pagina’s totdat hij het in zijn garage vond in 2001 en het verhaal uit zou groeien tot The Kite Runner, vertaald in het Nederlands als De vliegeraar.

7. Mitch Albom: Schrijf over geliefden die er niet meer zijn

De hoofdpersoon in Mitch Alboms Five People You Meet in Heaven is gebaseerd op zijn overleden oom Eddie. De schrijver zag zijn oom als een sterke, maar soms ook verdrietige oude man omdat hij zijn dromen nooit waar had kunnen maken. Albom wilde een boek schrijven waarin het personage hoopvol was, ondanks de tegenslagen. Dat personage werd dus gebaseerd op oom Eddie.

8. Donna Tartt: Ga naar een rommelmarkt

Doordat Donna Tartt wist dat ze een boek wilde schrijven over kunst, had ze overal waar ze heen ging haar ogen open voor alles wat met kunst te maken had. In 2003 zag ze een kopie van het schilderij Het puttertje van Carel Fabritius (in het Engels The goldfinch, te zien in het Mauritshuis in Den Haag). Tartt vond het een soort werk dat een kind mooi zou vinden en zo ontstond het idee voor haar boek The Goldfinch, over een jongen die het schilderij meeneemt in zijn rugzak.

9. Mark Haddon: Verander het normale in het abnormale

Mark Haddon, auteur van The Curious Incident of the Dog in the Nighttime, werd verrassend genoeg geïnspireerd door Jane Austen. Haddon zag het normale leven waar zij over schreef als ‘vreselijk beperkend’ en wilde schrijven over een leven waarin de mogelijkheden eindeloos zouden lijken. Als je maar genoeg verbeelding hebt.

10. Jose Saramago: Stel vragen

Het boek Death at Intervals kwam voort uit een vraag die Jose Saramago aan zichzelf stelde: wat zou er gebeuren als de dood besluit met vakantie te gaan? Om inspiratie te krijgen, maakt hij notities van interessante vragen, quotes en conversaties die hij heeft met mensen.

Bron: BookFox