3 schrijflessen van Herman Koch

Herman Koch, acteur, televisie- en radiomaker en schrijver, is vooral bekend van zijn literaire roman Het Diner. Wat kunnen wij leren van Koch? 


Les 1

“Concentreer je een korte tijd volledig op het schrijven. Dan komen de zinnen er in één keer goed uit.” Zo’n korte, creatieve periode is veel productiever dan je dagen achter een computer verspillen vanwege een writer’s block. 

Les 2

“Het is meer een houding, een beslissing: ik ga nú zitten, ook al heb ik niet zo’n zin…”  De manier waarop je dus al begint heeft veel invloed op je uiteindelijke productiviteit. Als je gaat zitten met de gedachte ‘dit gaat hem niet worden’, dan lukt het ook echt niet. Doorzetten en jezelf een goed gevoel aanpraten werkt dus het allerbeste.

Les 3

“Wat ik ook doe: ik blader eerst even door andermans boeken. Ik lees een stukje. Hoe was het ook weer, die zinnen en alinea’s van een goed boek?” Goed schrijven kun je leren door twee dingen te doen: veel schrijven en veel lezen. Dat laatste noemt Koch hier ook. Zoals Stephen King zei: “Writers should read widely and voraciously because all books have something to teach us.” 

Bron: Schrijvenmetimpact.nl

Service

Schrijver