Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Of je een schrijver bent die werkt met een deadline of je gewoon graag sneller je boek af wil schrijven: wij geven je 5 tips!
Letterlijk sneller schrijven helpt natuurlijk een hele hoop. Als je blind kan typen en 100 woorden per minuut kan schrijven, dan gaat het hard. Daarnaast denk je vaak sneller dan je kan schrijven of typen, waardoor je eigenlijk altijd achter loopt. Hoe vaak ben je niet vergeten wat je wilde schrijven, wanneer je vingers eindelijk zo ver waren om die geweldige zin op papier te zetten? Dat is zonde. Hoe sneller je kan typen, hoe makkelijker je je eigen brein kan bijbenen.
Ben je benieuwd hoe snel je typt? Doe een gratis typetest: binnen 1 minuut probeer je zo veel mogelijk woorden mee te typen, met zo min mogelijk fouten. Probeer deze eens van de Typetuin of van Ticken, dan heb je in ieder geval een idee van je niveau. Je kan je typesnelheid oefenen door gratis spelletjes spelen of door een typecursus te volgen.
Als je niet snel kan typen, kan je er ook voor kiezen om je tekst in te spreken. Microsoft Word heeft deze functie, maar ook online zijn gratis tools te vinden zoals deze. Het is wel even wennen, want je moet de leestekens letterlijk dicteren. Toch kunnen veel mensen sneller praten dan typen, dus het kan een poging waard zijn of het voor je werkt!
Deze snelheid win je vooral met veel ervaring opdoen. Als je al meerdere schrijfprojecten achter de rug hebt, leer je wat voor jou werkt en wat niet. Probeer vooral uit: werkt het voor jou om je verhaal van tevoren uit te denken, of ontdek je liever organisch waar het verhaal heen gaat? Maar ook: wat zijn goede momenten om te schrijven, hoeveel woorden moet je per dag typen en hoe brainstorm je het beste? Hier zijn geen gouden regels voor, daar moet je zelf achter komen. Maar als je dit eenmaal weet, dan kom je veel sneller bij het eindresultaat!
Niemand heeft gezegd dat je alle scènes in chronologische volgorde moet schrijven. De grootste en leukste scènes van je boek heb je waarschijnlijk al in je hoofd en vaak zijn dit de stukken waar je het meest enthousiast over bent. Schrijf die gewoon! Niets is zo vervelend als vastzitten in een scène die niet wil lukken. Een bijkomend voordeel is, dat je daarna alleen nog maar de gaten hoeft in te vullen. Je weet dan al waar het verhaal naar toe moet gaan, namelijk de volgende belangrijke scène, die al op papier staat. De kans op vastlopen wordt dan kleiner en dat betekent: meer snelheid!
‘TK’ was vroeger een strategie van Engelstalige journalisten, twee letters die ze neerzetten als ze (nog) niet de goede woorden konden vinden of nog een quote misten. Het staat voor ‘to come’, maar er werd gekozen voor een K in plaats van een C omdat er in de Engelse taal weinig combinaties te vinden zijn met de letters TK. Zo was het makkelijk terug te vinden. Pas dit ook toe in je eigen boek op een plek waarvan je weet dat er nog een beschrijving moet komen, maar die nu gewoon weg niet wil lukken. Later kan je weer door je bestand heen om elke ‘TK’ weg te werken.
Bron: Grammarly
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!