Start » Nieuws » 11 wetenschappelijke redenen waarom schrijven goed is voor je gezondheid

11 wetenschappelijke redenen waarom schrijven goed is voor je gezondheid

4 Oktober 2017

11 wetenschappelijke redenen waarom schrijven goed is voor je gezondheidMisschien is schrijven jouw werk of gewoon een grote hobby van je. Maar wist je dat schrijven ook goed is voor je gezondheid? Hieronder vind je 11 wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom schrijven goed is voor lichaam en geest.

1. Je kunt beter communiceren

Als je goed kunt schrijven, kun je je ook verbaal goed uiten. Dit zorgt voor betere relaties met anderen, waardoor je ook nog eens gemakkelijker in je behoeften wordt voorzien.

2. Ontwikkelde cognitieve vaardigheden

Uit een studie is gebleken dat regelmatig in een dagboek schrijven je helpt met het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden.

3. Je hebt meer kans om je doelen te bereiken

Onderzoek heeft aangetoond dat deelnemers die elke dag moesten opschrijven waar ze dankbaar voor waren, hun persoonlijke doelen sneller en vaker bereikten dan deelnemers die over alledaagse dingen schreven.

4. Je hebt meer geheugencapaciteit

In een studie werd aan scholieren gevraagd 7 weken lang te schrijven over hun gedachten en gevoelens over de toekomst. Deze jongeren bleken meer werkgeheugen ontwikkeld te hebben dan degenen die over iets anders schreven. Onderzoekers vermoeden dat schrijven over vervelende dingen stress en spanning vermindert, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het geheugen.

5. Je komt sneller (weer) aan werk

Tijdens een studie schreef een groep mensen die net hun baan hadden verloren een tijd lang over hun gevoelens en gedachten hierover. Een andere groep recente werklozen schreef ergens anders over en nog een laatste groep schreef helemaal niet. De eerstgenoemde groep kwam sneller weer aan een nieuwe baan.

6. Je hebt een sterker immuunsysteem

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die schrijven over traumatische gebeurtenissen, tegenover dagelijkse onderwerpen, een beter functionerend immuunsysteem hebben.

7. Je hebt een lagere bloeddruk

In een studie met universiteitsmedewerkers werd hun bloeddruk gedurende een periode gemeten. Een deel van de medewerkers schreef over traumatische ervaringen en een ander deel over oppervlakkige onderwerpen. Degenen die over de ingrijpende ervaringen schreven, hadden een lagere bloeddruk.

8. Je hebt een betere longfunctie

Na het schrijven over stressvolle gebeurtenissen uit hun leven bleken patiënten met onder andere astma een betere longfunctie te hebben en minder symptomen dan vóór het schrijven.

9. Je kunt betere sportprestaties leveren

Schrijven kan je helpen in het bijhouden van je sportdoelen, in het omgaan met lastige emoties die je hierbij in de weg zitten en kan je steunen in je zelfontwikkeling op dit gebied.

10. Je kunt sneller helen van een traumatische gebeurtenis

Expressief schrijven helpt je bij het omgaan met ingrijpende ervaringen. Een onderzoek heeft bewezen dat schrijven over deze gebeurtenissen je humeur verbetert en stressniveaus verlaagt. Door het opschrijven wordt het makkelijker om je angstige gevoelens een plekje te geven.

11. Je bent meer tevreden

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die wekelijks opschrijven waar ze dankbaar voor zijn, in verhouding tot mensen die over andere dingen schrijven, fysiek actiever zijn, minder lichamelijke ongemakken rapporteren, meer tevreden zijn en positiever over de toekomst zijn. 

Door Shirley de Koster

Bron: http://www.writersdigest.com/editor-blogs/there-are-no-rules/11-reasons-...

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Een gezonde schrijver schrijft een beter verhaal
- Schrijven bevordert gezondheid
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN