Afbeelding

Zo herschrijf je je boek

Foto: Pixabay

Het boek is klaar: hoe herschrijf je?

Na lang zwoegen is de eerste versie van jouw verhaal af. Uren aan werk, energie en liefde heb je in je manuscript gestoken, maar nu begint het echte werk. Herschrijven. Dit is het cruciale punt waarmee je het verhaal naar een hoger niveau kan tillen. Toch kijken veel schrijvers ertegenop. Het is ook een hele berg werk. Met deze tips kan je die berg te lijf gaan.


Laat het liggen

Je hebt net de punt gezet achter de laatste zin van je epiloog en opent meteen het eerste hoofdstuk om vol goede moed te herschrijven. Doe dat vooral niet! Je verhaal staat nog te vers in je geheugen en je kan er waarschijnlijk niet objectief naar kijken. Het is natuurlijk jouw verhaal: een objectieve blik is dan lastig. Laat het een paar weken liggen. Ga wandelen, schrijf een totaal ander verhaal of ga een weekje op vakantie. Wanneer je hoofd weer leeg is, duik je weer achter de computer en zal je merken dat het herschrijven je veel beter afgaat. 

Zorg dat je er zin in krijgt

Je moet vooral zorgen dat je zin krijgt in het herschrijven. Het is veel werk en het kan voelen als een minder creatief proces. Een manier vinden waardoor je zin krijgt in het herschrijven, gaat je tijd schelen. Daarvoor kan je mooi de tijd gebruiken wanneer je je manuscript nog lekker in de la ligt. Bedenk voor jezelf waarom je precies schrijft. Wat maakt nou dat je zo gek bent op woorden bedenken die een verhaal vormen? Met dat besef in je achterhoofd, lukt het herschrijven makkelijker. 

Lees het door als lezer

Je hebt je verhaal een paar weken helemaal losgelaten en je hebt zin om het manuscript onder handen te nemen. Je krijgt snel de neiging om elke typfout te gaan veranderen, maar doe dat niet! Begin breed: lees het verhaal alsof je het voor het eerst leest. Op deze manier zie je waar je personages beslissingen nemen die niet bij hen past of waar de tijdlijn niet klopt. Zitten er nog gaten in het plot? Schrijf al deze punten op en herschrijf!

Neem 1 onderwerp per keer

Je moet vooral niet alles in één keer aanpakken, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Kies één onderwerp om je tijdens het herschrijven op te richten. Misschien begin je met het afzonderlijk bekijken van je scènes. Zijn ze allemaal nodig? Welke scènes mis je nog? Welke moeten herschreven worden?  Daarna ga je verder met je personages, dan het plot. Zoek vooral zelf naar een volgorde die werkt en reflecteer achteraf of deze manier van herschrijven voor jou werkt. Bij elk manuscript dat je herschrijft kan je dan alleen maar beter worden. 

Doe het samen

Als schrijver heb je vast wel vrienden die ook schrijven of op z’n minst houden van lezen. Trommel ze op en vraag ze je manuscript te lezen. Een frisse blik kan een positieve invloed hebben op het herschrijven. Daarnaast is het gezellig en geeft het nieuwe energie. 

Zet de puntjes op de i

Bewaar alle puntjes op de i tot het einde. Simpelweg om dubbel werk te voorkomen. Wanneer je begint met alle spelfouten uit de tekst halen en je komt tot de conclusie dat het hele eerste hoofdstuk opnieuw geschreven moet worden? Dan moet je daarna weer alle spelfouten eruit halen. Zonde van je tijd!

Techniek