Afbeelding

Feedback geven en ontvangen zijn cruciale onderdelen bij het verbeteren van je schrijfvaardigheid.

Zo herschrijf je je roman of verhaal

Herschrijven blijft voor velen een proces om tegenop te zien, terwijl het een onmisbaar onderdeel van het schrijven is. In het komende nummer van Schrijven Magazine belichten drie bejubelde schrijvers, Roos van Rijswijk, Stefan Popa en Ivo Victoria, de kunst van het herschrijven. Ze geven handige tips. Wij geven er alvast één weg!

Door Roman Helinski

‘Kneden, kneden, kneden, totdat alles zo fijnmazig wordt en zo precies in elkaar past dat je het niet meer uit elkaar kan halen. Hetgeen tegelijk het grootste probleem is van over een langere periode herschrijven. De drempel om een grote ingreep uit te voeren wordt steeds hoger.’ Om inzicht te bieden in wat herschrijven nu precies voor hem inhoudt, vertelt auteur Ivo Victoria over het proces rond zijn laatste boek.

Steekkaarten aan de muur

‘Ik heb Billie & Seb eerst volledig gepland, scène per scène, met steekkaarten aan de muur, zoals sommige filmscenaristen ook doen. Daarna heb ik de eerste versie er zo snel mogelijk uit geramd; elke dag een scène. En vanuit die versie ben ik begonnen met herschrijven. Meestal vanaf het begin, maar vaak eindigt een herschrijfbeurt al lang voor het slot, en maak ik alweer een nieuwe versie aan na 40 procent, bijvoorbeeld omdat het herschrijven een dusdanig grote impact kan hebben, of omdat ik een andere optie wil uitproberen. Voor die eerste herschrijfrondes geldt: no limits. Ik geef mezelf alle ruimte voor nieuwe scènes of gedachtegangen, nieuwe inzichten in de karakters van de personages, plotwendingen… Daaruit volgt vrijwel automatisch dat ik ook ga schuiven met de volgorde van de scènes, met alinea’s, zinnen, vaak met hele hoofdstukken. Maar ook probeer ik verschillende perspectieven en vertelstemmen uit.’

Wil je alle tips lezen, Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 27 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek